neděle 21. dubna 2024

K neděli se hodí

 Milé KOČKY, nastala neděle 21.4.24 a zdá se mi, že se hodí tady dnes zveřejnit můj nový úlovek - pro mne je to dlouho plánovaný a vytoužený - včera dosažený cíl cesty. Možná si některé vzpomenete, že jsem dávala na blog kostel zvaný Mírový ve Svídnici a to dokonce dvakrát, jednou v létě a podruhé po pár letech v zimě. Ovšem jak byste se mohly dočíst třeba u Wiki, ty kostely byly původně postavené v nynějším Polsku tři a mají velice zajímavou historii. Druhým kostelem je ten v městě Jawor a třetí již prý neexistuje.

Do města Jaworu jsme s Janou přijely busem na zájezd, který jsme měly obj. a zaplacený asi od ledna? možná i dříve. Počasí slibovali velmi ošklivé a bylo, pršelo, zima, vítr a zataženo až hanba. Zato kostel jako takový, památka zapsaná v UNESCO, byl uvnitř krásný a fotogenický. Snažila jsem se, abych nějaké koukatelné fotky i bez blesku v tom prostoru ulovila. 

Kostel, stejně jako ten svídnický, musel být postaven za určitých, dost nedobrých podmínek. Koho to zajímá, najde si to, je toho totiž hodně, co jeho stavbu omezovalo a určovalo. Uvnitř je vyzdoben opravdu mnoha obrazy a já se pokusím svými fotkami vám to přiblížit.
















Kostel je obklopen parkem s mnoha krásnými stromy.Také je spojen s mnoha v Čechách známými jmény, jak umělců, tak šlechticů, neb tento kout Slezska patřil i Českému království.Psát to tu nemohu, bylo by to na mnoho stran textu.

Další zastavení věnujeme kostelu sv.Martina v Jaworu: bylo tam uvnitř tma a jsem ráda, že to foťák nějak pobral.








lepší nemám:

na mnoha fotkách mám kapky deště - no, pršelo!

Náměstí i další památky po městě mají v Jaworu moc pěkné, ale to počasí mi nesvědčilo:





Na zájezd jsem se dlouho těšila, ovšem deset dní jsem měla velké zdr.potíže a málem bych na něj jet nemohla, ale riskla jsem to a nakonec jsem to ,,dala,,. Taky díky Janě a jejímu manželovi, který nás ráno i večer do Prahy a z Prahy dovezl autem. Pokračování zítra.

pro porovnání můžete srovnat příspěvek z 5.12.2022 o svídnickém kostele - návštěva adventní