úterý 6. června 2023

Hotová detektivka

 Moje milé KOČKY, v sobotu a v neděli, ve dnech 3. a 4.6.2023 jsme s Janou, mojí kdysi kolegyní, byly na dalším z kratších, dávno objednaných a s předstihem zaplacených zájezdíků.

Měly jsme štěstí, počasí bylo tak perfektní, bylo sice malinko chladno, ale slunečno a tento fakt hodně přispěl k úspěchu zájezdu. Nechci z toho dělat kovbojku, ale ráda z popisu tohoto zájezdu udělám pokus o detektivku. Protože vše popíšu postupně, pěkně jeden cíl po druhém, nikoli jako vždy všechno najednou na začátku.

Pak tedy z Prahy jsme se ráno vydali na východ po trase H.Králové, Litomyšl, Mor.Třebová a prvním pořádným zastavením s plánovanou prohlídkou byl hrad Bouzov. Byla jsem tu kdysi už jednou, ale s touto návštěvou se to nedá srovnat ( asi proto, že jsem vše už stihla zapomenout?)

Zvu vás - zájemce o prohlídku - dál do hradu, do hradních síní, na různá schodiště, prohlédnout si malby a zařízení, nábytek, pěkně v klidu, prosím.

cestou ke hradu:




tady máme toho krasavce:




















Některé detaily z hradu zveřejním později...asi každý také ví, že se tu filmovalo mnoho pohádek.

 O hradu se můžete dočístPůvodní hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století. V průběhu třicetileté války sloužil jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. V roce 1696 se majiteli stal řád německých rytířů, kteří hrad vlastnili až do roku 1939. Ti mu také pseudogotickou přestavbou vtiskli v letech 1895-1910 současnou podobu. Romantický vzhled hradu také okouzlil filmaře, kteří zde natáčeli např. pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Princezna Fantaghiro.
Pro návštěvu sídla si můžete zvolit některý z prohlídkových okruhů zaměřených na reprezentační a obytné prostory nebo stavební vývoj Bouzova. Děti jistě ocení prohlídku hradu s kostýmovaným průvodcem a formou her.

Přistoupíte-li, milé blogerky na tu detektivku, můžete si tipnout, kam se jelo z Bouzova dále a co jsme navštívili poté: už zítra tu bude rozuzlení této otázky.