sobota 7. srpna 2021

Dovolená s vnučkami

 Od jistého věku mladší vnučky si obě holčiny každé prázdniny pravidelně beru na nejméně jeden týden a někam s nimi jedu, abych jim ukázala, jak je u nás v ČR krásně.

Milé KOČKY, 

přihlížím k věku a zralosti obou děvčat a také ke zchátralosti mé tělesné schránky, neb před 14 lety to bylo se mnou poněkud jinak než dnes. Moje síly ubývají a jejich naopak. Doba, kdy to bylo vyrovnané, je nenávratně pryč!

Trochu si to shrneme: nejprve jsem je vzala do jedné vesničky u Vodňan, kde se každý den mohly svézt na koni, a pro velký úspěch jsme si to napřesrok zopakovaly, další dvě dovolené byly u Kunžaku, výlety do okolí na hrady, zámky, vyjížďky na koni, procházky do lesa, tak to šlo den co den. Pátá dovolená proběhla u Jičína, takže přibyly výpravy do skal a jiné kratochvíle, třeba na zříceninu hradu Pařez, další dvě společné dovči proběhly na Malé Skále a pak už následoval Potštejn, abychom se další rok vypravili na týden u Klatov, a to nemluvím o společné dovolené s jejich rodiči v Jeseníku nebo v Pekle u Nového Města nad Metují. Až do předloňska s námi jezdíval můj manžel a využívaly jsme s vnučkami auto a dědovo umění točit volantem.V každé té lokalitě jsme vyzobali to nejlepší, co tam lze vidět a jestli jsem na něco opravdu pyšná, tak - že se nikdy nestalo, že by mi daly vnučky košem a nebo řekly, že se jim pobyt s babičkou nelíbil. Loni jsme byly v Benešově n.Pl. na Děčínsku a letos jsme tam byly od minulé soboty do dneška zas. Švagrová nám pobyt na její chatce vylepšuje jedním skvělým obědem u ní doma v paneláku uprostřed týdne...asi 200 m od chatky. S druhou babičkou jezdívaly na Šumavu, výlety kolem Vydry a do lesů mají také rády.Babička Květa je nešetří a pořádně je provětrá. Hrad Kašperk by mohl vyprávět! Ale jelikož bydlí v Praze, byly s babičkou také tam a to mnohokrát, ač samy obývají  okraj hl.města, různé kulturní akce, muzea a výstavy rády navštěvují jak s babičkami, tak s rodiči.

Odpusťte, milé KOČKY, tak obsáhlý úvod, jdeme na

31.7. až 7.8.2021 aneb - týden s Babočkou

čili Děčínsko, moje rodné město Benešov nad Ploučnicí a výlety s vnučkami do okolí: v sobotu dopoledne cesta tam a odpoledne u příbuzných koupání ve vyhřívaném bazénu









pohled ze Sokolského vrchu:







v neděli výlet do České Kamenice a dlouhá procházka po městě i okolí






konečně jsem jednou natrefila, že bylo otevřeno: kde jinde najdete oltář uprostřed kostela?








v pondělí jsme jely do Rynoltic, odtud pěšky: Jitrava, pak ke Sloním kamenům, poté Lvová, Lemberk jsme kvůli počasí vynechaly











v úterý Rumburk



ve středu Horní a poté Dolní zámek Benešov n.Pl., odpoledne ZOO Děčín








ve čtvrtek výlet do Velkého Března, zde zámek + zám.park, 





poté přesun do Děčína a návštěva výstavy panenek, o které mi řekla telefonem Jára Rbk.





v pátek jsme si vyjely do Zákup a zde zámek, prohlídka památek po městečku a návrat, 





sobota, to bylo balení a uklízení, odjezd domů a nyní praní, třídění věcí a příprava na další cestu  (v pondělí )...počasí nám nepřálo, denně pršelo a to buď dopoledne nebo až kvečeru a jeden den nám pršelo celý den, jeden večer bouřilo...ale nejsme z cukru.

Z nedostatku času jsem to tentokrát vzala zkrátka.