čtvrtek 1. dubna 2021

Apríl

 No, u mne není jisté, že to bude jen veselé, kdo ví, berte to,

milé KOČKY, 

jako domácí úkol na jisté téma, třeba jako ve škole, co by, kdyby? Takže veselé psaní na neveselé téma? Slohová práce...Zkusím to. Pro někoho to třeba bude jako legrační článek, pro jiného jako nevyžádaná rada staré babky, pro dalšího jako fantasmagorie z nudy.

Tak tedy, řekněme, že váš starší manžel přijde a řekne, že se zamiloval do mladé slečny, nejlépe nejmíň o 20 let mladší, pružné Kočky, sebevědomé a drzé. Co na tom, že jste spolu spoustu let, že máte děti, barák a zahradu, manželovi se splašily hormony a jde hlavou proti zdi. Slečna s ním cvičí a on nevidí a neslyší. Kouká do blba a není s ním žádná řeč. Pokud alespoň dál chodí do práce, máte vyhráno. Nemyslete na to, je to těžké, vím, ale začněte myslet jinak. V první řadě přestaňte kohokoli obviňovat, hlavně ne sebe. Přestaňte mu podstrojovat a vařit, co má nejraději. Na nic se ho neptejte a nic mu nevyčítejte. Zpívejte si a pobrukujte. Jako, že se na něco těšíte - a taky jo! Zjistěte si, potají, vše dostupné o slečně. Kde bydlí, kde pracuje, co má za lubem. A pak do boje: Udělejte si účes, nehty, pořádně se načančejte, namalujte si o 5 let mladší obličej, buďte mírně usměvavá, neplačte ani náhodou! Oblékněte si nejlepší kabát, kabelku, rukavičky, klobouček.  Pak kupte krásnou kytici a vyražte ve vhodnou dobu do bydliště mladice.Nejlépe v čase, kdy asi sedí v teplákách u seriálu. Zazvoňte a požádejte ji o chvilinku: řekněte jí něco v tomto smyslu:

Drahoušku, velmi vás obdivuji, jak jste to dokázala - já se snažila toho starého Kocoura zbavit dlouhá léta, už mne nebavilo mu neustále vařit, uklízet po něm, mýt zrcadla a WC, sbírat po něm poházené oděvní svršky, v posteli taky nic moc, pevně doufám, že se k vám co nejdříve nastěhuje a všechny svoje krámy si vezme sebou. Konečně si budu moci dělat co chci, v bytě si to upravím podle svého vkusu, budu mít spoustu času na své aktivity, na čtení, na procházky, na vnoučátka, na filmy, na kosmetiku a kadeřníka, těším se na nový život. Možná i na nějakého mladšího přítele, přeci jen budu mít teď volné ruce. A doufám, že si často budete brát naše děti, máte tu dost místa? Pojedu s kamarádkou na zájezdy, konečně začnu žít! Vlepte jí kytku do ruky ( i když byste jí nejraději vlepila facku ) a s pak s grácií odejděte. myslete na to, že jste hérečka a chcete Oskara! Holka bude úplně mimo, to vám garantuji. O tom vašem záměru si najít mladého chlapa vašemu Kocourovi jistě řekne a proč máte žárlit vy? - ať žárlí on! A za pár dní dá vašemu Kocourovi sbohem. Pokud ne a nastěhuje si ho do garsonky, počkejte, pokud se vrátí, klaďte si podmínky, pokud ne, začněte druhý a lepší život. Ovšem, jestli se vrátí a bude sekat dobrotu, už o tom nemluvte, ale občas se zasněte a usmívejte a neříkejte mu nic. Je to vaše tajemství.





Těm z vás, kterých se to netýká, máte doma milujícího a obětavého muže, dobře se bavte. A těm ostatním, které máte zkušenosti s nevěrníkem: rada mojí babičky - Slepovaný hrnec teče. Pamatuji si taky radu jedné spisovatelky, která tvrdila - není problém získat muže, problém je umět se ho zbavit. Pak se v tom čert vyznej.

Tyto výše uvedené, zdánlivě divné věty jsou podloženy třemi podobnými, skutečnými příběhy, které dopadly každý jinak.