pondělí 15. července 2024

Recept

 Nečekejte, moje milé KOČKY, žádný kuchyňský recept, vařím sice až na výjimky denně, ale nejsem žádná Rettigová, jedu česká jídla podle chuti své a manželovy, upravená k naší spokojenosti. Jedná se v tomto případě o recepis cestovatelský, nebo, chcete-li výletní! A počítejte, prosím, že to dnes bude dlouhé...

K tomu mne inspiroval článek Jitky o Vraclavi, protože jsme tam byli několikrát a to pokaždé s někým jiným, zavzpomínala jsem si na moment, kdy jsem ten areál uviděla poprvé a pak jsme se tam vracívali - kdykoli se ,,jelo okolo,,. K tomu se mi vybavilo právě to, že jsme do této krajiny začali jezdit cíleně až někdy po r. 2005, kdy jsem se v Itálii setkala s manželským párem z Kostelce n.O. a ti mi pověděli o některých zajímavých místech z jejich okolí - třeba mi přiblížili Hedeč, Homol a pod. - a začaly naše spanilé jízdy tímto směrem. Vlastně po návratu z Itálie jsme tam jeli hned na další dovolenou. ( jakmile přijedu ze zájezdu z ciziny, manžel hned někam chce - ale tady!- asi má absťák za dobu, kdy byl sám doma?  )

Spadeno jsem měla třeba na zámek a park Choltice, Heřmanův Městec, oblíbila jsem si Chrudim, dřevěný kostel v Kočí, Vraclav, Luži, hrad Košumberk, zámeckou zahradu  - menší, ale hezkou, v Chrasti, zámek s překrásnou zahradou Nové Hrady, ( neplést si s Novými Hrady na jihu ), koníky a zámek ve Slatiňanech, Litomyšl, Svitavy, Vysoké Mýto, Homol,  dřevěný kostelík v Dobříkově a zámek plus drobné stavby na hřbitově v Zámrsku.

Není divu, že jsme tam jeli párkrát sami, pak se švagrem a jeho ženou, jindy s vnučkami při pobytu v Potštejně a jindy s Janou, třeba i cestou dál na východ.  Zklamali mne jen v zámku Chroustovice, kde mi nedovolili navštívit zahradu - musí se tam člověk objednat! a já tam jela takovou dálku!

( nejlepší je se na dvě,tři noci ubytovat třeba v Chata Polanka? a vše si v okolí v klidu prohlédnout )

Takové oblasti jsme navštěvovali s manželem často, vždy jsme si někde na dvě, tři noci zařídili ubytování ( např. na hradě Svojanov ) a obráželi zajímavé stavby v okolí. Jedu podle receptu: mám li zdraví, peníze, odhodlání a určitou zvědavost, chuť něco podniknout, vrhám se do víru života a pak se uvidí - obvykle toho mám v seznamu víc, než se stihne, ale nevadí, však nám to neuteče a podíváme se kousek vedle zas jindy. Proto jsme třeba často navštěvovali krásné zámky a hrady od Častolovic po Žamberk, nebo i dál...Letohrad, Podorlicko. 

Sáhnu do archivu a jako důkaz, že to tam stojí za to, přilípnu pár snímků. Doufám, že to letos o prázdninách někomu pomůže vybrat si místo pro výlet nebo dovču?...Mějte se dobře a rádi, milí moji. 

zámek Choltice:


tvrz Svojšín:


Heřmanův Městec: 




Vysoké Mýto:








Slatiňany: 



kostel v Kočí:




ve Vraclavi: 





a mohla bych pokračovat...ale: něco nechám na vás, abyste si objevili sami...

Jaké si to uvaříte, takové to sníte - a to nemluvím o sporáku!