čtvrtek 24. srpna 2023

Posázavím

 Pramen zdraví z Posázaví, to zná každý!

Milé KOČKY, jak ale každý neví, můj manžel pochází od Sázavy, myšleno řeky, a bližší určení je kousek od Stvořidel. I to je důvod, proč párkrát do roka k Sázavě na nějaká místa jedeme a on s tím velmi ochotně souhlasí. Tentokrát jsem po letech vybrala dá se říci náhrdelník - totiž pokud vezmeme městečka jako korálky navlečené na stužku řeky Sázavy. Ani jedno z nich jsme neviděli poprvé, ale snažila jsem se, abychom je viděli jinak. Aby to nebyla nuda.

Jak se nám to povedlo, to posuďte samy: výlet ve středu 23.8.2023

vzali jsme to (časně ráno) - přes Český Brod do Kostelce nad Černými Lesy:

naštěstí bylo otevřeno a tak jsme obešli zámek ( jako už vícekrát ) - o něm se píše: 

Když gotický hrad v roce 1549 vyhořel, začala v rámci rekonstrukce pod vedením italského stavitele Hanse Tyrola jeho přestavba na renesanční zámek. V započaté práci pokračoval také italský stavitel Ulrico Aostalli, který po vzoru italských kastelů postavil pro Jaroslava Smiřického čtyřkřídlý dvoupatrový objekt s nárožními polygonálními věžemi. Poslední z věží byla dokončena o několik let později. Jižní křídlo zdobí dvoupatrové renesanční arkády.Po třicetileté válce byl zámek barokně upraven podle návrhu Josefa Jägera. Úpravy se dotkly také interiérů. Od roku 1945 prostory slouží lesnické fakultě a není veřejnosti přístupný.Zajímavostí je krytá chodba, která spojuje zámek s goticko-renesanční zámeckou kaplí sv. Vojtěcha.











přes Stříbrnou Skalici jsme pokračovali na Sázavu: aneb Sázavský klášter

k němu jsem vyhledalaPodnět k založení kláštera dal v 11. století později svatořečený Prokop, který se stal jeho prvním opatem. Až do roku 1080 - do papežova zákazu - se zdejší bohoslužby konaly ve slovanském jazyce. Tradici slovanské liturgie obnovil až Karel IV. ve 14. století, kdy také původně románská stavba dostala gotickou podobu. Památkou z té doby je například kostel sv. Prokopa či kapitulní síň s pozoruhodnými nástěnnými malbami. Roku 1785 byl v rámci všeobecného nařízení Josefa II. klášter zrušen a přeměněn na novorenesanční zámek.Mezi nejvzácnější prvky uvnitř kláštera patří gotické fresky mariánského cyklu a unikátní Sázavská Madona. Při návštěvě si prohlédnete severní zahradu se základy románského kostela sv. Kříže a nikdy nedostavěný chrám Panny Marie a sv. Jana Křtitele ze 14. století. Spatříte také bohatou barokní a rokokovou výzdobu kostela sv. Prokopa. Součástí prohlídky je také expozice věnovaná středověkým rukopisům a archeologickým nálezům.










Český Šternberk :

 o hradu píší - Gotický hrad byl založen Zdeslavem z Divišova před rokem 1241.V průběhu let zaznamenal několik úprav, které ovlivnily jeho výslednou podobu. Zásadní barokní přeměnou prošel po skončení třicetileté války, kdy byly upraveny především interiéry. V roce 1751 byl přistavěn dolní zámek. Zde byly umístěny byty úředníků a kanceláře.Prohlídková trasa vás zavede do bohatě vybavených a štuky zdobených reprezentačních pokojů, barokní kaple sv. Šebestiána s rokokovým oltářem nebo do snídaňového pokoje se stříbrnými figurkami. Za pozornost jistě stojí sbírky grafických listů ze 17. století, porcelánu nebo loveckých trofejí.












dále jsme pokračovali do městeček: Rataje nad Sázavou, Kácov, Zruč nad Sázavou :

a tečku jsem udělala Malešovem: o těch bude další díl už zítra...

každému z nich jsme věnovali hodně času, ale na prohlídky uvnitř jsme nešli.