neděle 25. června 2023

Rodný kraj

 Tak by se dal nazvat dnešní příspěvek na blog. Milé KOČKY, řekli jsme si doma, že sobotu 24.6. zkusíme ještě využít pro výlet a zase padla ta dotěrná otázka: kam to bude. Manžel na mne vždy vybafne v momentě, kdy to nečekám a chce odpověď nejlépe včera. 

Řekla jsem si, že zvolím něco netradičního a pojedeme do manželova rodného kraje, ale na jiná místa, než obvykle: a tady máme výsledek:

Ovšem předesílám - v noci pršelo, ráno bylo mlžno a mrholilo a v cíli, resp. v prvním zastavení, to vypadalo jako za trest: těžké mraky, déšť a šeď, kam se podíváš. Manžel na to: co bys chtěla na Vysočině, sliboval mi ale, že se to během dne vylepší, tak mi nezbylo, než mu věřit. A opravdu se to kolem poledne vyčasilo a odpoledne už bylo slunečno a teplo...Já, starý poděs, jsem měla v úmyslu navštívit spoustu míst, ale došlo jen na:

Habry: radnice na náměstíčku






pršelo!:




Zboží:





Světlá nad Sázavou:
prošli jsme se kolem zámku, zámeckým parkem a trochu i městem
















radnice:



Pohleď: zajímavé domky, dřevěná zvonice a  Skanzen Michalův statek najdete na návsi v Pohledi. Jde o ukázky lidové architektury z oblasti Posázaví z přelomu 17. a 18. století. Dobové interiéry a hospodářské nástroje vypovídají o tehdejších životních podmínkách rolníků. Od roku 1591 patřil statek rodu Michalů, 













Okrouhlice: déšť a tohle? žádný skvělý dojem - Jednoduchý barokní zámek s mohutnou věží byl postaven v roce 1680 na místě staré tvrze. Sídlo se vyznačuje klenutými, v přízemí zazděnými, nádvorními arkádami. Současný vzhled je výsledkem stavebních úprav po požáru v roce 1861, tehdy byla budova o patro snížena.






Krásná Hora:  u kostela Narození sv. Jana Křtitele stojí dřevěná barokní zvonice pravděpodobně z 18. století. Ve zvonici jsou tři zvony z let 1545, 1556 a 1571.











Lipnice nad Sázavou: to je pro mne J.Hašek a hrad - Nejstarší hradní budovy pocházejí z roku 1310, kdy hrad založili páni z Lichtenburka. Navzdory renesančním úpravám si celkově zachoval gotický ráz. Roku 1869 byl zničen požárem, naštestí jeho úplnému zchátrání zabránil Klub českých turistů, který jej odkoupil roku 1924. Na konci 20. století prošel hrad velkou rekonstrukcí.Při návštěvě si prohlédnete celý hradní areál včetně kaple sv. Vavřince, v níž byli r. 1417 vysvěceni první husitští kněží u nás, dále rozsáhlá sklepení s bývalou hodovní síní Jindřicha z Lipé či hranolovou věž Samson s 33 m hlubokou studnou ve sklepení. Spatříte také stálou archeologickou expozici, sbírku gotických kachlů a také galerii moderního výtvarného umění.












Dolní Město: kostel sv. MartinaZmiňován již v polovině 14. stol. Později renesančně a barokně upravován. Na východní stěně hlavní lodi a stěnách presbytáře gotické fresky ze 14. stol. Původně byl zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Kousek od něj zvonice dřevěná, prý ze 17.stol.








Podařilo se mi najít v jeho rodném kraji i taková místa, která neznal...

Domů jsme to namířili přes manželovu oblíbenou Ledeč nad Sázavou, Kutnou Horu a Kostelec nad Černými Lesy. Příště vytáhnu dalšího králíka z klobouku a snad bude  pro mne i ostatní blogerky zajímavý.