úterý 15. září 2020

Ne vždy

Zjišťuji, že někdy se mi nepodaří udělat vše podle svého uvážení, ač se opravdu snažím.
Dnes jsme měli namířeno na další výlet, naplánovala jsem to po trase:
Mělník - M.Boleslav - Sobotka - Jičín a první zastavení mělo být v Lázních Bělohrad, poté Křížová cesta Byšičky - Miletín - Bílé Poličany - Chotěborky a pak otočka a hurá domů.
Pozorní budou vědět, že o Chotěborkách se mluvilo v poslední Toulavce a tak jsem je zatoužila vidět na vlastní oči.
Zprvu se mi vše dařilo, přijeli jsme do Lázní Bělohrad, po ránu tu bylo hezky, klidno a v zámeckém parku jsme se prošli v pohodě, zámek sám je v dost žalostném stavu, jak o tom svědčí foto, ale asi se tu dějí nějaké opravy.Do muzea K.V.Raise jsme nešli a pokračovali jsme dál směr Miletín. Do Byšiček mi manžel neodbočil, asi se mu ke Křížové cestě nechtělo, to byla první mrzutost.Dělal, že odbočku nenašel!
V Miletíně už jsme kdysi dvakrát byli. Dnes jsem opět obešla náměstí, šla ke zvonici a pak k zámku, ten je v soukromých rukách a do jeho parku se nedalo jít.Prý jen párkrát za rok při spešl akcích. Nu, alespoň jsem koupila miletínské modlitbičky, abych taky věděla, jak to chutná. Když můžu vědět, jak chutnají štramberské uši, že? Odtud jsme pokračovali do Bílých Poličan, kde jsem měla chuť podívat se na zámek a do jeho parku. Zámek byl pro veřejnost uzavřen ( snad kvůli koronaviru? ), nevím,
ale moje otrlost je pověstná, tak jsem šla a řekla jsem si, že nějakou fotku udělám, pokud na mne nevypustí nějaké zlé psy.
Pak jsme se vydali dál k cíli cesty, jenže - těsně před Chotěborkami, pár km, nás zastavila objížďka, která nás nahnala do Dvora Králové. To mě načuřilo!!!
Manžel už najezdil své kilometry a otočil auto k západu a aby nebyla tichá domácnost, zastavil mi u Pecky, u hradu.Dali jsme si tam nealko Bernarda, nafotili pár snímků a pak už jen dojeli do Nové Paky, kde jsem si oběhala náměstí a pár dalších míst.
( na obou těchto místech jsme nebyli poprvé )
Odtud jsme se sunuli k domovu a čelili různým nástrahám na silnicích, jak špatným vozovkám, tak některým taky řidičům.
V obci Horní Brusnice jsem sice nenafotila nic, řidič mi nezastavil, jen celou dlouhou obec brblal kvůli stavu silnice, jako bych ty nerovnosti způsobila já, ale já jsem nadšeně áchala, jaké krásné roubenky v této obci mají a jak si je opečovávají. Netuším, zda jsou majetkem chalupářů nebo jsou obývány trvale.
Dojem byl dokonalý.
Možná to byl na dlouho poslední krásný výlet,
milé KOČKY,
tak vás na něj zvu:
( cestou domů jsem ještě pohledem pozdravila Humprecht u Sobotky )

Lázně Bělohrad:








podzim se hlásí:










A jsme v Miletíně:








k zámku zavřeno:


na náměstí:



Bílé Poličany:









 ke hradu Pecka:





 mohla bych tady v noci strašit, to mi jde:







Vítá nás Nová Paka:





opravuje se kryté schodiště: