sobota 17. července 2021

Osvěta

 Přivezla jsem si z Olomouce kromě hezkých zážitků také nějaké materiály z tamního Íčka a napadlo mě, že bych mohla některé ty informace, ke kterým jsem se tam dostala, zveřejnit i na svém blogu, za to nic nedám a někomu to může přijít vhod? Jsou přeci prázdniny!!!

A ten potřebný čas tomu ráda věnuji...

milé KOČKY,

nejprve napíši, co vše můžete vidět v Olomouci a pak  v Olomouckém kraji, souhlasíte?

Dávám sem tento příspěvek mimo pořadí, protože mám předpřipravené článečky s fotkami na týden dopředu...

Olomouc: Hradisko,  Svatý Kopeček: bazilika minor + ZOO, ve městě: hrad + Dóm, radnice s orlojem, spousta kašen, Císařsko-královská pevnost Olomouc, opravdu hodně kostelů, kaplí a arcibiskupský palác, dvě pozoruhodná náměstí, přemíra historických domů, podloubí, sloup Nejsvětější Trojice zapsaný v UNESCO, botanická a Rozárium... atp.

a v Olomouckém kraji třeba:

zámek Jánský Vrch - hrad, Jeskyně na Špičáku, Jeskyně  Na Pomezí, Zlatorudné Mlýny ve Zlatých Horách, Mechová Jezírka na Rejvízu, Poutní kostel Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor, Králický Sněžník, Jeseníky + Praděd, Lázně Jeseník, Dřevěný kostel sv.Jana Nepomuckého v Klepáčově, Ruční papírna Velké Losiny + zámek, Acrobat park Štíty, Bývalý dominikánský klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie v Šumperku, zámek Úsov, Muzeum výroby Olomouckých tvarůžků, hrad Bouzov, Mladečské jeskyně, Svatojánský most v Litovli, hrad Šternberk, Javoříčské jeskyně, Litovelské Pomoraví CHKO, Hanácký skanzen Příkazy, poutní místo barokní zámek v Konici, zámek Náměšť na Hané, zámek Čechy pod Kosířem, Výroba plísňového sýra Niva, zámek Plumlov, Prostějov, Muzeum Komenského Přerov, zámek Tovačov, Lipník nad Bečvou, hrad Helfštýn, Zbrašovské aragonitové jeskyně, Hranice, větrný mlýn Pertutovice ...a mnohé jiné...

také jsem na jiných výletech získala info:

Loutkářství v Bystřici - www.mkicbystrice.cz, Muzeum Lega Špitálské nám. Tábor

aktualita: 8.8.21 bude Den židovských památek 




Ať se vám hezky a bezpečně cestuje a výletuje, moji milí.

Spekulace

Pokud bych si dovolila pustit si fantazii na špacír a připustila, že by se mne nějací novináři zeptali, co bych řekla o Beneluxu, sama bych sebekriticky rozhodla, že nebudu hodnotit brusírny diamantů, instituce Evropské Unie, ani noční život s drogami a sexem, protože přesně o tomto nic nevím, a to nejen v těchto třech zemích, ale obecně! - ovšem! -  jako správná, česká, všehoschopná, nepříliš majetná, starší až pokročilá turistka bych řekla:
( velmi stručně, neb to preferuji ) : zaujaly mne tam především -
čokoláda
dřeváky
sýry
vafle
větrné mlýny
porcelán
krajky
lego
grachty
kytky
středověké kostely a památky
miniatury v Madurodamu
a lidi ( úsměvy by  mohli přibalovat k čokoládě na kila! - vůbec jimi nešetří! )








































a na jejich dotěrný dotaz? co vás, paninko, zaujalo v Amsterodamu
by následovala moje odpověď: 
kola a deštníky resp. spousta kol a spousta deštníků, víte?

A tady, pro vás, mé milé KOČKY, pár doprovodných obrázků, ať se také namotivujete:










Můj výběr fotografíí je tentokrát hodně chaotický, ovšem zcela mi odpustíte, když dodám, že jich mám příliš mnoho a mám je všechny ráda. Vaše Jiřina z N.