neděle 9. května 2021

Překvapení

 Tři místa, kde mi upadla brada:

to někam jedeme a na určitém místě se na chvilku zastavíme, protože jsem si na mapě po trase něco našla:  a nestačím se divit: jak to, že jsem o takovém krásném místě dosud neslyšela a nic o tom nevím?

Milé KOČKY, 

jedním z nich je Loučná Hora poblíž obce Smidary, kousek severně od Chlumce n.C., přišla jsem na ni náhodou...a hned jsem se tu do jedné chaloupky zamilovala...( snadno ji mezi fotkami zdejší dřevěné zvonice a kostelíka najdete )













(mimochodem, v prostoru přibližně Jičín - Mladá Boleslav - Poděbrady - Hradec Králové je spousta zámků, některé jsou pěkné a opečovávané, ale nepřístupné a v soukromých rukách, jiné v děsném stavu, jak já říkám: pět minut před zřícením ) - moc ráda je objevuji...

Dalším místem, které mě vzalo za srdce je klášter a kostel v Oseku na Teplicku, ovšem to, co mi tam vyrazilo dech není vlastně současný stav budov, ale obrázek, jak to tam vypadalo kdysi! ty zahrady a parky, to musela být kdysi nádhera.





A věřte mi, milé blogerky, že co nevidět vás do Oseka vezmu - ukáži, co jsem tady nafotila při své poslední návštěvě, i když, i tehdy tu bylo lešení ( alespoň nám ty památky nespadnou )...přijďte zítra?

Podobně se mi vedlo, když jsme byly s Janou na výstavě krásných, převážně zlatých předmětů v Jízdárně Pražského hradu ( např. vystaven byl Relikviář sv.Maura, obvykle vystaven v Bečově n.T. ) a najednou koukám na obraz, který mi byl nějak povědomý a v koutku nápis: Nové Dvory, málem jsem překvapením upadla, protože mi to docvaklo, že jsou ty Nové Dvory kousíček severně od Kutné Hory, kde jsme s mužem kdysi byli a malinko to tam pofotili. Jenže dnes to tam naprosto jinak vypadá, než krásný pozemek na obrazu! zkusím vám to představit:

v naší době: 








na obrazu:


škoda, že jsem to tehdy nepofotila lépe! vaše