čtvrtek 14. září 2023

Střípky z výletu

 V sobotu s datem 9.9.2023 jsme si udělali s manželem ještě jeden výlet, abychom si užili počasí, než se to zkazí a začně pršet, což taky nemusí být špatné, ale to se pak budeme držet doma.

Milé KOČKY, takový výlet probíhá u nás tak, že manžel chce vědět, kam to bude a spokojeně jde spát, já vytáhnu eso z rukávu ( jedno z mnoha ), znova se ponořím do map na internetu, případně do mapy papírové, nastuduji si podrobnosti k návrhu a převaluji se pak dobu, než usnu..., musím mít totiž jasno, kde a co a jak se k tomu nejlépe dostat. Protože druhý den jsem vyburcována manželem a budíkem a funguji na rezervu, než se proberu to trvá a musím mít itinerář a veškeré informace v malíku.

Pak se stane, že hezky jedeme za vyhlédnutými památkami a zajímavými městečky a bác ho, rozkopaná silnice, zákaz vjezdu, objížďka nejméně 20 km a případně na objížďce další problém a už se mi to sype. Manžel vrčí, já jsem vzteklá, ( to při jízdě úspěšně skrývám - řidič musí být v pohodě ), honem vyhodnotím, zda cíl vynechat nebo pro něj podniknout cestu navíc, či ho nahradit jiným cílem někde poblíž.

Takže pro tentokrát vám z výletu ze soboty ukážu jen něco: i tak toho bude dost: a na co nedošlo, to bude třeba jindy? Nebude to poskládáno chronologicky, ale tématicky, mám to na vás vymyšlené!!!

Nejprve jsme se zastavili tzv. na dvě fotky v obci Svatojanský Újezd a zde jsem po ránu vyfotila zdejší kostel, zdál se mi dost fotogenický:



vida, olízly ho sluneční paprsky:



Pak jsem natrefila na jiný poblíž: Vidonice



Následovala kličkovaná po krajině k Jaroměři a zde nejprve ( po letech poprvé ) nahlédnutí do Josefova, což je pro nezasvěcené pevnostní město, něco jako Terezín. Pardon, ale padá tady na mne, jako v Terezíně, stísněnost. Tak jen lehce:







Dále jsem se rozhodla, že navštívíme město, přes které často jezdíváme a nikdy jsem v jeho středu nebyla: byl čas to napravit a navštívit Jaroměř:







Konečně jsem si ujasnila, jak je to s tou Úpou, Labem a Metují a jak souvísí s nádrží Rozkoš...která se kam vlévá a kde.



















z Jaroměře se nabízelo kde co, ale já jsem zvolila Českou Skalici: totiž - dlouho jsme tam nebyli

Do Ratibořic byla velká objížďka a tak jsme to namířili na Hořovičky a o tom všem jindy. Také později jsme se ještě několikrát na kratší či delší dobu zastavili a nafotila jsem si v mapě vyhlédnuté cíle, moc jsem si to užila a během pouhých tří dnů se vám, milé blogerky, se vším svěřím.

pozn.: jelikož budu od pátku do neděle tři dny pryč, přečtu si se zájmem vaše případné komentáře po návratu. Děkuji vám za pochopení. Jiřina z N.