čtvrtek 21. března 2024

Horkou jehlou

Vítám vás, moji milí návštěvníci blogu.

Na sobotu 16.3.24 jsem ušila horkou jehlou výlet, který se nakonec docela povedl. To bylo tak - Marcela, moje kamarádka, už dlouho toužila podívat se do Kadaně a jelikož my jsme tam byli mockrát, nijak jsme se tam nehrnuli, domluvily jsme si, že se tam jednou vypravíme jen samy dvě vlakem. Jenže manžel přišel s tím, že počasí bude docela přijatelné a že by se tedy uvolil nás tam dovézt autem, což jsem přivítala a hned přidala do programu další místa - když už se dá lavírovat, že? A den před odjezdem mi volala Jana, jestli by se nedalo někam výletovat, tak jsem ji hned seznámila s nápadem a bylo hotovo - pojedeme v sobotu ráno všichni čtyři.Marcelu jsme vyzvedli na nádraží, přijela ze Kbel,  a ujížděli směr Slaný, Řevničov a dál na západ - až k obci Kryry. Na zdejší podivnou rozhlednu jsme nakonec nevyšlápli, bylo hodně pod mrakem a hrozilo, že začně pršet, tak jen okukování zpovzdálí - a dojeli jsme do Vroutku, kde jsem se děvčatům pochlubila kostelem - který jsem tu před časem objevila:

opsáno : Kostel svatého Jakuba Většího ve Vroutku je unikátní románskou stavbou ze 13. století. Jedná se o jednolodní stavbu s věží a apsidou postavenou z červeného pískovce, vlysy a římsy jsou z pískovce bílého. V kostele je uložena socha sv. Jana Nepomuckého a smírčí kříž. Ve věži kostela je zvon z roku 1591.


naproti přes silnici druhý kostel: 
Kostel svatého Jana Křtitele ve Vroutku je ukázkou barokní sakrální architektury. Objekt byl dokončen v roce 1726 na místě původního dřevěného kostelíka. Zařízení kostela je barokní a pochází z druhé poloviny 18. století. Kolem kostela se nachází starý hřbitov, který byl po 2. sv. válce zvandalizován. V současné době o kostel i hřbitov pečují dobrovolníci z Okrašlovacího spolku Budíček.






Odtud jsme to vzali přes Buškovice  - zde Jednolodní kostel Narození Panny Marie ze 14.století se zachovaným gotickým jádrem, barokně přestavěný roku 1717 a do dnešní podoby upravený roku 1820.



část rozlehlého hřbitova patrně svědčí o kdysi německých hrobech??? - alespoň ta prázdná místa na mne dělala ten dojem...

Pokračovali jsme kolem zámku Krásný Dvůr, tentokrát jsme do jeho parku nešli, přepravili jsme se do Kadaně a zde následovalo posezení u kávy, pak obejít náměstí, projít se ke hradu, po hradbách s výhledy na Ohři, katova ulička - prostě jsem se Marcele snažila ukázat, co tady znám. A pilně jsme fotily...my dvě s Janou.
























katova ulička:








Milé KOČKY, když už jsme byli tak daleko od domova, zajeli jsme ještě kousíček dál - o tom pojednáme zítra.