neděle 26. listopadu 2023

Záliby

 Mezi moje velké záliby, když už někam jedeme na výlet je, navštěvovat stavby Santiniho, smírčí kříže, křížové cesty, zajímavé historické mosty se sochami, židovské synagogy a hřbitovy, dřevěné zvonice a také, mimo jiné, Lorety. O těch jsem se dozvídala poměrně pozdě, překvapilo mne, že jich u nás bylo kolem šedesáti a mnohé už neexistují, něco bylo zrušeno za Josefa II. a něco za totáče.

Lorety jako stavby jsou zajímavé a jejich počátky v Čechách jsou spojené s barokem,  převážně vznikly v 17. - 18.století. Nebudu zde opisovat to, co je na internetu kdykoli k nahlédnutí a koho to zajímá, hravě si info najde, stejně, jako jsem si to nastudovala já.

Jen stručně: 

o italském Loretu asi slyšel každý, naši šlechtici tam jezdívali a pak začali stavět tyto Santa Casy ( svaté chýše ) i u nás.Roli v tom hráli časem i Jezuité a poté Mariánský kult - s poutěmi jsou spojené také staré aleje.( ty mám také v oblibě )

Všechny tyto stavby - Lorety - jsou vlastně takové malé domky, velmi střídmé a téměř identické - obvykle cihlové a mezi pláštěm a chýší je většinou chodba,  obestavěné jsou ozdobenými, převážně mramorovými stavbami, někdy jsou doplněné schody, a to 28. Jsou vlastně takovými svědky minulosti a určité části rekatolizace naší země po bitvě na Bílé Hoře. Na stěnách je naznačem blesk, který měl uhodit do původní chýše.V některé je navíc přepážka či mříž.

Rozhodně většina z nich stojí za návštěvu a jsem ráda, že se mi povedlo jich mnoho navštívit a rozhodně v tom chci pokračovat. Jen namátkou: 

Jedna z nějkrásnějších: v Praze



další a to velmi pěkná je v Rumburku, stejně tak hodna návštěvy: v Kosmonosích:



v Hájku u Unhoště:



Další je možno navštívit: v Boru u Tachova, Rabštejně, Starém Hrozňatově, Dolním Římově ( je nově opraveno ), další bývaly v Chlumci nad Cidlinou, Vratěníně, Golčově Jeníkově, Horšovském Týně - ta byla u nás první! a na mnoha dalších místech.

Koho tahle tématika zajímá, jistě si najde svoji cestu k návštěvě a za sebe musím podotknout, že bych ráda viděla italské Loreto, kde jsem sice jela busem okolo, ale nezastavili nám!!!