středa 18. ledna 2023

Na dohled

 Kdo se vydá po silnici z Mladé Boleslavi na Českou Lípu, nemůže si nevšimnout kopce s hradem nahoře, je vidět zdálky a je to jeden z nejznámějších.

No, Venda by mohl vyprávět! v jeho zdech správce Českého království Ota Braniborský držel královnu-vdovu Kunhutu a korunního prince Václava II.

viz:https://radiozurnal.rozhlas.cz/bezdez-se-stal-vezenim-pro-kralovnu-a-prince-6263541

My když tudy cestujeme, obvykle se stavíme v obci s názvem Bělá pod Bezdězem., odkud je na Bezdězy s hradem pěkně vidět.Pokud přijedete vlakem do stanice Bezděz, je výšlap nahoru na hrad dobrý výkon, kdo už má potíže s dechem, nebo s nohami, musí přemluvit nějakého řidiče, aby ho vyvezl nahoru pod hrad.Proto já preferuji rodinné výlety, kdy manžel nebo mladí mě vyvezou!


Trochu se divím, že si tam nějací dávní bratři nepostavili hrady dva, každý na jiném kopečku, pod sebou rybníček ( Máchovo jezero ) a měli by i zahrádku - borové lesy okolo. Dost bylo legrace.

Milé KOČKY:

Bělá pod Bezdězem je malé město, se zámkem, který se už dlouho/pomalu vzpamatovává z devastace, mají zde středověkou bránu, půvabné náměstí a kostely, určitě stojí za zastavení a procházku.







ty chodníky mě berou...











tento výlet už tady na blogu byl, ale fotky byly smazány a tak vám je, milé blogerky, před sezonou znovu nabízím...třeba pojedete okolo?










opsala jsem:

Česká brána je jednou z bran, kterými se vstupovalo do města. Její hranolová věž byla postavena ve 14. století. Hradby měly pět bran a malou branku, tou se chodilo pro vodu pod město. Před Českou bránou jsou patrné zbytky padacího mostu, ten vedl přes skoro dvacet metrů široký příkop. Dochovaly se zbytky hlavní hradby, parkánové zdi a příkopu.