středa 2. srpna 2023

Další letošní výprava

 Sotva mi doschla trička po návratu z Irska, už jsem pomalu chystala kufr na další cestu. A ta páteční jednodenní cesta do Polska? - to bylo jen tak mimochodem - nyní se v pondělí ráno 24.7. odjíždělo na východ - Praha, Poděbrady, Hradec Králové a Pardubice, Olomouc - tady všude jsme vítali další účastníky zájezdu na východní Slovensko.

Jelo se přes den a tak jsem dychtivě sledovala cestu, jak mám ve zvyku. Ubytování - a dost dobré - jsme měli ve Spišské Nové Vsi...odtud se ráno po snídani odjíždělo na různá místa a tam jsme se večer vraceli na večeře - užívali jsme si zdejší památky, města a přírodní krásy - však se rozepíšu později podrobněji pro případné zájemce.

Milé KOČKY, asi čekáte, že Spišský hrad a Kapitula v programu byly a další vyhlášená místa Slovenska - zapsaná v UNESCO: já osobně jsem tento zájezd zvolila pro několik dřevěných kostelíků s neobvyklými oltáři a ikonostasy. Program zájezdu byl velmi pestrý a až na výjimku, kdy jsme jeli na Duklu, jsme příliš daleko nejezdili. Příjemnou změnou byl i splav Dunajce od Červeného Kláštora - s veselým povídáním posádky pltě.

Spišská Kapitula:






kojící Madona:





Spišský hrad: výstup -








kostel v obci Žehra: v kostelech bylo šero a nesměl se při focení používat blesk







udělala jsem si čas a prostudovala doma, v klidu, veškeré prospekty, které jsme si s Janou v Íčkách nabraly a jsem o moc chytřejší, třeba, že na východě Slovenska mají 42 dřevěných kostelíků...kolik je tam skanzenů a kde, a podobné, velmi zajímavé info.