čtvrtek 21. října 2021

Na dohled od půlměsíce

Potřebovala jsem si koupit malý papiňáček a tak jsme se vydali na Mělník do Evy, aby mě pak manžel odvezl na Sobotecko na malý výlet, už se na mne asi nemohl dívat, jak chřadnu. Taky slibovali, že večer přijde déšť a tak jsme využili naši starou rachotinu a užili si trošku sluníčka...bylo úterý 19.10.21.

 Každý milovník památek v Čechách zná Humprecht, ozdobený půlměsícem. Výlet by se tedy mohl jmenovat i na pětníku, vše bylo kolem Sobotky na malém prostoru, kde to máme v každé roční době rádi.

( mimochodem, víte, milé KOČKY, že v městě Blois na Loiře ve Francii má vynálezce papiňáku pomník? Denis Papin - vážně! no, asi vypadal ten první hrnec jinak, než ty dnešní, ale je to tak).Už máme toho domácího mazlíčka doma a už se v něm vařilo.


stojí i s hrncem nad těmito schody:



Ale zpátky k našemu výletíku: Navštívili jsme dřevěnou zvonici v obci Osek, 








mlýn v obci Střehom jsem měla opět v plánu, ale byla tam zavřená silnička - asi nějaká rekonstrukce?, poté jsme navštívili naši oblíbenou Sobotku, v Sobotce jsme obešli památky, ( už jsme tam byli tolikrát ), bylo velmi chladno a ráno i zataženo, 



















nepříliš vzdálený zámeček Humprecht, který je pod lešením, byl původně v programu, tak jsem ho nechala na jindy, stejně jsme u něj a v něm byli vícekrát,  ale fotku jsem mu udělala:




 pak jsme se vydali do vesničky Nepřívěc, kde trůní další, ale zděná zvonice, 









abychom se následně stavili ve vesnici Vesec u Sobotky, vyhledávané filmaři a turisty, a znova nafotili a užili si domky v této krásné obci. 




















Skončilo to naše putování, jak jinak, než u Kosti - z velkého písmene je patrné, že myslím známý hrad. Tedy obec Podkost. Rybník byl vypuštěný a tak jsem Kost nemohla vyfotit podle svého přes vodu. Pak už jen cesta domů. Nebyli jsme tu  poprvé, a jak se znám, ani naposledy. Silnice od Mladé Boleslavi až k Bousovu je zavřená a objížďka je od Bakova ke Kněžmostu... 






















Koukala jsem, že hrad Kost se má k světu, zatímco já chátrám!

Zdraví vás vaše Jiřina z N.