neděle 10. července 2022

V Táboře

Měli jsme tu výročí Jana Husa a také, moje mladší vnučka je zrovna na 14 dní v Táboře, právě vhodná doba, připomenout si toto město, které mám, mimochodem, hodně ráda, vždy se tu jdeme projít po městě a pak také navštívíme Klokoty. 

Milé KOČKY, dovolte mi ukázat tady a teď, těm z vás, které jste ještě neměly možnost podívat se do tohoto města, posazeného vysoko nad Lužnicí, několik snímků jak z města samotného, tak z Klokot na okraji Tábora.

Pokud se sem podíváte - pro prázdninové potěšení můžete zajít do Muzea čokolády, navštívit podzemí, přidat nedalekou ZOO, přestěhovaný řetězový most na Lužnici ve Stádleci kousek pod Táborem a nebo zříceninu hradu Dobronice, případně si můžete pobyt zpestřit jízdou vláčkem do Bechyně? 

Promenáda u Jordánu:


Procházka městem:










Klokoty:









zpátky pěkně do města a na nádraží:





O Klokotech se píše:

Nejstarší písemný záznam o kostelu pochází z roku 1361. Barokní přestavba byla dokončena roku 1714 díky darům bohatých mecenášů, přičemž inspirací bylo pravděpodobně Santiniho dílo.
Půdorys je přibližně ve tvaru dvojitého kříže. K původnímu kostelu byly postupně přistaveny ambity a kaple, které skýtají návštěvníkům příjemný prostor k odpočinku a modlitbě.
Kostel je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie a odkazuje na zjevení, které se odehrálo v 700 m vzdáleném místě, dnes je zde kaplička s pramenem vody a vede k ní od kostela zelená turistická značka.
Od 1. července 2018 je poutní areál s kostelem Nanebevzetí Panny Marie národní kulturní památkou.