neděle 22. května 2022

Po bouřce

 Loni jsme si naplánovaly s kamarádkami, že si dáme několik výletů vlakem a to do vybraných měst, postupně jsme navštívily Teplice v Čechách, České Budějovice, Plzeň, Olomouc, a pořád máme nějaká města v seznamu, kam ještě určitě vyrazíme. Včera přišla řada na město Cheb. Pominu problémy, které provázely cestu od Plzně do Chebu - výluka kvůli popadaným stromům po noční bouřce a zmatky na dráze. Přijely jsme tam o hodinu a půl později a ač se dušovali, že od 13té hodiny bude vše ok, ještě v 16.33 hod. se zpátky jelo náhradní bus přepravou až do Plané, kde čekal expres do Prahy. Asi to bylo velké poškození trati?

Nicméně město samo nás přivítalo slunečným počasím, vítr byl mírný a chladný, město samo přívětivé a fotogenické. Nebyla jsem tam poprvé a asi ani naposledy. Obešly jsme s Marcelou a Janou pamětihodnosti, mají jich tu dost, navštívily jsme krom Íčka i restauraci a později cukrárnu, a večer jsme se natruc Českým drahám vrátily v pořádku domů. 

Dovolím si vám, milé KOČKY, pár snímků z Chebu předložit:











































a co se o Špalíčku, nejznámějším zdejším souboru středověkých domů píše?

Špalíček - jeden z hlavních symbolů Chebské architektury najdete v severní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Jedná se o unikátní komplex jedenácti středověkých kupeckých domů ze 14. století.
Špalíček tvoří ve skutečnosti 2 bloky 3 - 4 patrových domů rozdělených uzoučkou Kramářskou uličkou, která je široká pouhých 160 cm. Netrpíte-li tedy klaustrofobií, můžete si Špalíčkem projít. Ulička je volně přístupná. I dnes jsou jednotlivé domky sídlem obchodů a obchůdků různého typu, kavárny či restaurace.