středa 17. srpna 2022

Okolí



Když jsem dávala na blog nedávno Litomyšl, napadlo mě, že bych mohla přidat vše zajímavé, co v jejím ,,okolí,, stojí za řeč a není toho málo. Pominu Nové Hrady, ty tu byly nedávno, ale pokud by sem někdo vyrazil na dovolenou a měl k dispozici auto a nebo kolo, pokud by měl ten dotyčný či dotyčná zájem o pěkná místa, stojí za návštěvu mimo jiné:

Milé KOČKY, 

já za sebe volím město Chrudim, tudy obvykle jedeme a zde se rádi zastavíme, zajímavé místo je Luže, hradozámek Košumberk,  pak také barokní místo Vraclav, dřevěný kostelík v Dobříkově a líbil se mi, i když  jen zvenku, zámek/archiv  Zámrsk. A když už jedeme okolo, nikdy nezapomeneme zastavit u kostelíka v Kočí.


 o tomto kostelíku se píše:
Lidová dřevěná stavba (ručně tesané dubové fošny v byzantsko-gotickém slohu) s věží a střechou krytou šindelem byla postavena ve Velké Kopani na Podkarpatské Rusi. Roku 1857 byl kostel přenesen do Chlomce u Sevljuše. Do Dobříkova byl kostelík převezen senátorem Václavem Klofáčem v roce 1930, značně poškozený. Po rekonstrukci byl v roce 1931 předán Církvi československé.

V Chrudimi na náměstí:


v zámeckém parku v Chrasti:





Kočí:






část hradu Košumberk:ale je tam i zachovalá část s prohlídkou:


Vraclav:



Podlažice:



Kde u nás není hezky, že?