čtvrtek 22. června 2023

Palmový skleník

 Jako poslední položku programu zájezdu jsme navštívili Palmový skleník, který majitelům zámku kdysi zajišťoval dodávky zeleniny, ovoce a květin...je vzdálený od zámku asi 2 km.




























O skleníku se píše:
Jeho výstavba proběhla v letech 1911–14, skleník i s okolní zahradou měl sloužit potřebám knížecího sídla, zahrada však byla i velkou zálibou jeho manželky Mary Theresy Olivie Cornwallis-West (1873–1943), řečené Daisy. Na ploše o výměře zhruba 1900 m² byla kromě palmového skleníku zřízena i japonská zahrada, rosarium, fruticetum a herbetum. Samotný skleník dosahuje výšky 15 m a je vybudován ze skla a železa. Do jeho nitra bylo zavezeno sedm vagónů lávy ze sicilské Etny, z níž byly postaveny stěny skleníku, vyvýšené záhony pro rostliny, ale i vodopády a další architektonické prvky. V současnosti ve skleníku roste na 250 druhů rostlin, především z oblastí subtropických a tropických. Najdeme tu samozřejmě sbírku citrusů, řadu orchidejí i bromélií, fíkovníky, olivovníky, palmy a juky, sukulenty, kaktusy, nechybí ale ani sbírka bonsají a akvária.

v oblasti Královce u našich hranic náš provázela DUHA:nafoceno z jedoucího busu...


Tak a to byl náhled do našeho jednodenního zájezdíku - kdo si počká, ten se dočká i dalších reportáží, protože už máme políčíno na další.