sobota 16. března 2024

Můj rodný kraj

 Ve středu 13.3.24 se sešlo několik dobrých a jeden špatný moment:

doktoři mě v út v Praze nepotěšili a tak jsem si řekla, že by to chtělo do přírody na povzbuzení duše - ejhle, udělalo se hezky, manžel potřeboval projet auto navrátivší se z opravy, švagrová měla svátek, práce doma počká, nikdy ji zatím místo mne nikdo neudělal. 

Docela jsem se vyspala a vstala jsem v půl sedmé bez problémů, po snídani jsme vyjeli směr Štětí a Úštěk, zastavit jsem si nechala vlastně v Mělníku na nákup kytice pro Růženku, pak až v obci Liběšice - jako už tolikrát. Zámek je nepřístupný, ale sluníčko ho zalévalo ranními paprsky a stejně tak i kostel a barokní sochy před ním. Proto jsem si zde udělala zase fotopauzu.

tady tzv.přesplotovka:





 
ztrápený lev:





z obou stran silnice je řada barokních soch:


datum: 1727




Milé KOČKY, naplánovaných výletů mám docela hodně a toto byl takový náhlý počin  a nakonec nebyl tak marný. Další zastavení bylo v obci Konojedy, určitě si některá z vás pamatuje na BOCHNÍKY, přírodní památku, kterou jsem na blog dávala nejméně dvakrát. Tentokrát jsem ale měla štěstí a co se nestalo - zdejší zámek, dříve ale klášter a přilehlý kostel i sochy se opravují a dost v tom majitel udělal - je to náročné na peníze i práci a vůbec mu to nezávidím - ovšem byla jsem zvědavá, jak od mé minulé návštěvy pokročili - takže jsem tam pracující dělníky poprosila, aby mi dovolili vstoupit do areálu, že si udělám pár fotek - kostel je opravený, zámek už má nový kabát. Zato uvnitř je to bída. Jsou tu dlouhé chodby, jednotlivé cely, vše bez podlah - bude to ještě dlouho trvat, než se z toho něco pěkného vyloupne. Objekt je to rozlehlý a je v hodně zchátralém stavu. Také zahrada nemá ještě ani zdaleka podobu, kterou by mohla jednou mít. Nicméně, snažila jsem se vytěžit z návštěvy co nejvíc:














 
Jednotlivé sochy jsou k nalezení zde: https://mapy.cz/zakladni?x=14.3526772&y=50.6271350&z=19

Další pokračování středeční výpravy bude zítra a snad vás nezklamu. Bude to příspěvek veskrze jarní a povzbudivý. ( to je zajímavé, jeden výlet a materiálu na několik dní )