sobota 10. srpna 2024

Jsme zpátky

 Jako vždy, tak i tentokrát jsme se dlouho těšily a duševně připravovaly a nakonec šest dní zájezdu do Polska uteklo jako voda. Přijely jsme včera večer kolem půlnoci domů, s mnoha novými dojmy, spoustou fotek a připravené na další zájezdy, budou li peníze a zdraví. 

Odjížděly jsme s Janou 3.8. pozdě večer s tím, že odjezd od Hl.n. v Praze byl 15 minut po půlnoci 4.8. a vydali jsme se, my, účastníci zájezdu - směr H.Králové, Pardubice, Svitavy, Olomouc - tady všude se nabírali další zájemci -  a šup do Polska na plánovanou trasu. Pikantní bylo, že jsme vyfasovali p.průvodce, se kterým jsme se znaly už z loňska ze zájezdu na Slovensko a tak - za nás dvě - velká spokojenost. Jeho kvality se opět potvrdily.

Jakmile dnes vyperu, zpracuji fotky a dám se do domácího režimu, zveřejním jak podrobnosti o zájezdu, tak některé snímky, kterých jsem nasekala spoustu a počítám, že jich nejméně 1/3 vyházím. Bohužel především z prostor, kde jsme měli málo světla - třeba z večerní návštěvy jednoho hradu.

Milé KOČKY, o nic z toho zajímavého vás neošidím a máte se na co těšit. Ráda bych podotkla, že se během pár dní budu snažit také navštívit vaše oblogy, na které ráda chodím a postupně komentovat, i když zpětně, vaše, jistě zajímavé, příspěvky, které jsem během posledních dnů neměla možnost prohlédnout.

Během těch šesti dní nás čekalo :

Zalipie – Szydłów – Tokarnia – Chęciny – Oblegorek – Kielce - Opatów – Krzemionki – Święty Krzyż – Krzyztopor - Kozlówka – Lublin – Puławy – Wilanów Królewski – Łazienki Królewske - Waršava  - a dvě místa na ubytování

A nyní si dáme první den zájezdu: vždy nejprve uvedu, co bylo v programu -

ZALIPIE – prohlídka unikátní lidové architektury v malované vesnici 
SZYDLOW – polské středověké Carcassonne, synagoga  Odjezd na ubytování.

vesnice, kde je pomalované vše, kamna, stěny, uhlák, psí bouda i kostel - 





 





Zastavení v Szydlowě: třetí nejstarší synagoga v Polsku, hrad, hradby a další památky, včetně kostelíka se středověkými malbami, několik zachovalých bran












následovala cesta do Opatowa na hotel...