sobota 10. července 2021

Střídavě oblačno

 Poslední dny, ač jsem schopna na změny reagovat okamžitě, mě přivádějí do rozpaků, na pátek jsme měly domluveno s Marcelou jet vlakem do Chebu, případně na chvíli nakouknout i do Frantovek, ale hlásili bouřky a slejváky, tak jsme to odpískaly, s tím, že pojedeme jindy a věnovaly jsme se běžným pracem i sledování Tour de France. Na sobotu jsem měla nachystaný výlet s manželem autem, na místa, která někdy zveřejním, ale nakonec to vypadalo, že manžel má v kalendáři soutěž v radiovysílání, i řekla jsem si, že to využiju a budu si řešit svoje domácí úkoly.

Milé KOČKY, 

jaké bylo moje překvapení, když mne dnes ráno manžel vzbudil a prý: kašlu na vysílání, je tam krásně, azuro a jedeme na výlet, ale chtěl, aby to bylo na západ, že mu ráno nebude svítit do očí sluníčko. Během chvíle jsem byla připravená, jelo se směr Slaný, Řevničov a dál po karlovarské. Problém nastal, když na plánované trase vstoupila do hry objížďka na Jesenici...jeli jsme tedy dál až do Chyše, kde bylo ráno krásně, poté jsme se zdrželi ve Žluticích a chtěli jsme do Nečtin, do Manětína, případně do Plas ( v Plasích jsme delší dobu nebyli ) a pak do Kralovic. Jenže, Manětín nebylo možné navštívit, samé objížďky, přesto, že všichni a nejen místní zákaz nedodržovali, můj manžel tam prostě přes zákaz nepojede a hudral, jako bych tam ty zákazy dala já. Po několika ( mnoha ) km objížděk už měl toho dost, stav vozovek a provoz na objížďkových vozovkách ho nenadchl, naštěstí jsem si vzpomněla, že můžeme ( po kolikáté již ? ) zajet do Rabštejna nad Střelou, údajně nejmenšího města v ČR. Pak jsme zastavili už jen u dostavěné Mariánské Týnice a jelo se domů. Najezdili jsme toho spoustu a některé nedosažené cíle se tím pádem dostaly znova na seznam míst, která chci vidět. Ovšem hodně dlouho tahle oblast bude pro mého manžela jako červený hadr pro býka. Jen doufám, že na to brzy zapomene, silničky někdo vyspraví a nebudu muset škrtnout tuto lesnatou krajinu z plánů. Takové fiasko nepamatuji. Musím uznat, že některé úseky ( nepříliš dlouhé ) z Prahy na K.Vary jsou nově v provozu.

Zvu vás na obhlídku našich dnešních fotoúlovků.

V malé obci Chyše je několik pozoruhodných objektů: např. : barokní dominanta obce -

Raně barokní basilikální stavba z konce 17. stol. Nechala jej spolu s rodinnou kryptou zbudovat tehdejší majitelka chyšského panství Anna Ludmila Michnová. Ve věži jsou zavěšeny dva vzácné zvony z let 1520 a 1572. R. 1854 byla realizována generální oprava zchátralého objektu.









zámek, kde několik měsíců strávil K.Čapek vyučováním, procházka zdejším parkem udělá dobře každému:

je tu pivovar, bývalý klášter a též Křížová cesta, poničená.











Nahlédnutí do
Žlutic: 








Krátké zastavení v Nečtinách - bohužel jsme se tentokrát nezdrželi:



Rabštejn nad Střelou: místo se zámkem, s mnoha sochami, klášterem, poutním kostelem, středověkým mostem a zbytky hradu...rázovité domky nepočítaje...






tohle má být pozůstek hradu Sychrov, kdežto hrad Rabštejn je podle mapy vlastně na nádvoří kláštera, mnoho z něj nezbylo...obě rozvaliny jsou kousek od sebe:







Kamenný most je jedním z nejstarších u nás (podle některých pramenů dokonce druhý). Byl zbudován na zemské stezce z Chebu do Prahy v letech 1335 - 1340. Je postaven z pískovce doplněný o břidlicové a žulové části. Je oblíbeným objektem filmařů a zahrál si i v hudebním klipu skupiny Depeche Mode.



Mariánská Týnice,
již dostavěná kráska od Santiniho:











Kostel v Potvorově či Hubenov jsem si nafotila pouze z nástěnky v M.Týnici, šofér mi tam prostě nezastavil, tak snad jindy.




Dodatečně ještě něco přidám:
už jsem mockrát o tom na blogu psala, že mám ráda i Lorety, navštívili jsme jich už několik a včera jsem ( sice jen zvenku ) viděla jednu z nejmenších u nás: v Rabštejně n.S.



a tady si můžete některé prohlédnout Lorety v obrazech, nikoli mých
https://search.seznam.cz/obrazky/?q=lorety&fulltext&sourceid=fulltext&thru=hint-obrazky-obrazky#utm_content=obrazky&utm_term=lorety&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz


Výš, nad mraky

 Když už jsem se rozhodla zavzpomínat na naše dovolené kolem Liptovské Mary, co zajet si lanovkou na Chopok? Dole jsou hodně navštěvované Demänovské jeskyně a nahoře dechberoucí výhledy, ovšem, zdatnější si udělají výlet po vrškách na --- třeba Dumbier...

Milé KOČKY,

o Vysokých Tatrách nebo Múzeu liptovskej dediny - skanzenu Pribylina

bych mohla také někdy napsat? nebo raději hned! Moc se nám tam vždy líbilo!!!


















A to nemluvím o dovolené kdysi s mužem autem po Slovenském Ráji. Raději ani nechci vědět, kolik už je to let, to jsme snad fotili ještě na černobílý film, hihi.

A ty Roháče? to mi jednoho krásného dne zavolala kamarádka a říká: hele, v práci dělají zájezd do Roháčů, víš o tom něco, jestli to mám koupit ( a řekla mi cenu - dobrou ). Povídám: ber to a přihlaš taky nás!A pak jsme tam s nimi jezdili několik roků rok zas a znova, vždy v pátek kvečeru z Prahy a další sobotu večer doma. A mezitím spousta super zážitků všeho druhu.