pátek 27. listopadu 2020

Zvědavá

 Milé KOČKY,

moc vás všechny zdravím při pátku...nabídlo se mi to téma samo, v minulém příspěvku jste tu v komentářích psaly o hrnečcích na kávu nebo na čajíky a co kdybychom si je představily? Není to výzva ani soutěž, jen si můžeme zkusit zpestřit den - každá vložte obrázek a můžete i popis nějaké události, máte li ji s hrnkem spojenou. ( tak na výsledek jsem dost zvědavá )

Já, pokud bych měla něco o sobě a svém přístupu k nádobí prozradit, to mám jako na houpačce. Líbí se mi celé soupravy, jak to bylo zvykem kdysi dávno, od mísy na polévku, talíře všeho druhu, čajová souprava, kávová souprava, prostě jedna velká vitrína plná krásných kousků, ( jako to měla o svatbě moje švagrová, která dostala od rodičů veškerý cibulák, co se vyráběl ) ale zároveň se nebráním jednotlivým hrnečkům s podšálkem, obvykle v páru, které jsem buď dostala jako dárek třeba od mamky nebo jsem si je prostě koupila sama, protože se mi moc líbily. Moje dcera preferuje nádobí bílé, bez ozdob, které se dá mýt v myčce, já se nadchnu hlavně pro kytičky a často stojím u výlohy s některým drahým porcelánem a představuji si ho na svém stole. Na bílém ubrusu ...fantazie se nedá tak snadno ukočírovat...zvláště nádobí s vánočními nebo velikonočními motivy mě dost bere. Také chápu ženy, když dávají na stůl keramické nádobí nebo kdysi tak moderní skleněné.

I jako dárek se mi hrníčky zdají být vhodné, třeba jedné  své švagrové jsem darovala šest hrníčků s podšálky a má je ráda, dělá do nich kávu a jsou vystavené na čestném místě! Zvláštní kategorií jsou hrnky z adventních zájezdů, já je tedy po vypití obsahu vracím na stánek, ale jsou lidičkové, že si z každého města hrnek vezou domů. Měla jsem období, že jsem hrnky používala žluté a zelené, ale nyní jsem se vrátila k bílým. A v práci jsem měla na kávu hrnek od dcery, dnes a denně jsem si díky tomu na ni vzpomněla ( aby ne ). Vnučka dostala od mé sestry hrneček s fialkami, tak jí ho u nás přechovávám, až jednou vylétne z hnízda, musím jí ho předat. Zdědila po mé matce lásku k fialové barvě.

Mám vyšší věk a tak mám taky spoustu věcí doma, které se během mého života nashromáždily, tak tady jen namátkou:

hrníček vnučky:


 
k těmto máme i odlivky:



čerstvé kousky:




oblíbené na kávu s kamarádkou:


zimní na čaj:


od dcery, na kávu v práci:

 
hrnek na Vánoce, na větvičky modřínu: