sobota 7. září 2024

Lübeck

 Podle mého skromného názoru to bude dnes veselejší - podíváme se spolu do města, které vypadá, jakoby někdo posadil nízkou bábovku na ostrov - prostě město na kopečku obtékané ze dvou stran řekou Travou.Ta se vlévá do Baltu kousek severněji u města Travemünde. Líbilo se mi tu ihned od parkoviště, nahoře asi sedm kostelů - jen jeden je katolický - bazilika, Dóm a ostatní, jak jinak tady - protestantské a všechny cihlové. Ovšem největší lákadlo pro mne byla stavba, kterou jsem léta chtěla vidět na vlastní oči a to jedna z bran tohoto města. Pochází ze středověku a je gotická, cihlová a také solné špýchary stojí za vidění. Druhá, také mohutná brána, se nachází na samém severním konci města.

Milé KOČKY- 

Tady si milovník historie přijde na své, je tu spousta budov ze středověku a taky dům, kde bydlel Tomas Mann, je tu nejznámější výroba marcipánu a plno dalších zajímavostí. Pohledná radnice. Krásné restaurace, kavárny, lidé příjemní. Dokonce jsme procházeli soukromými dvorečky mezi domy a také jsme měli zastavení u jedné z mála zachovalých synagog v severním Německu. To víte, Křišťálová noc se podepsala...

pomalu se vydáme na procházku, co říkáte?








solné špýchary



















dům T.Manna:


 
radnice:




V takovém městečku jsem jak ryba ve vodě - ale vše jednou končí a jedeme dál - loučíme se a míříme k dalšímu a tentokrát opět moc pěknému cíli - máme se na co těšit, milé blogerky.