pátek 3. ledna 2020

České dráhy

Jsem zvědavá, jak se ta věc s cestováním drahou vyvrbí.
Říkáte si,
milé KOČKY,
nejspíš si potřebuje babka zanadávat hned zkraje roku,
ale ne. Jen se děsím těch avizovaných změn.


Kdo mně zná hodně let, ví, že ráda jezdím na výlety vlakem a taky občas busem.
Nebyl problém sednou u nás do motoráčku a dojet do Kralup, tam přesednou na vlak pod Milešovku, kvečeru hopsnout úplně utahaní do vlaku v Lovosicích nebo Opárně a vrátit se domů.
Nebo jsme se postupně scházeli a ve Všetatech už celá parta jeli směr Tanvald a tam to obkroužili, vylezli na některou rozhlednu nebo se prošli podél některé říčky, případně si užili jen stínu lesa.
Co my jsme se toho napoznávali a vše jsme stíhali procestovat vlakem.
Nyní, po všech těch letech věrnosti vlakovému cestování se dovídám, že nějaká chytrá hlava vymyslela, že se bude jezdit různě. Část cesty bude přepravovat vlak Českých drah, pak se přestoupí na jiný spoj od jiného dopravce, platit se bude ve vlaku, zpoždění prý už bývá samozřejmé, přípoje údajně nenavazují, co je na tom nového?
Začínám se v tom ztrácet, bývaly doby, že jsem si našla v Jízdním řádu spojení a všechny účastníky výletu obeznámila s tím, kdy a kam mají nastoupit a jakou koupit jízdenku.
Pamatuji se, že za mého mládí jsem jela z Děčína až do Plzně jedním rychlíkem a tam jsem přestoupila na vlak do Č.Budějovic a u příbuzných v Jižních Čechách jsem byla pohodlně a relativně brzy. Také jezdíval rychlík Liberec - Cheb. Zkuste tu trasu jet dnes!
( už budu jako moje babička kdysi, když vzpomínala na dobu, kdy se platilo krejcary, hihi ).
Nejspíš si řeknete, co ta babka má, proč nejede s manželem autem,
nic proti tomu,
ale někdy je to lepší tím vlakem, když nás je víc a někteří si chtějí dát na výletě pivčo.
Budu se muset vypravit na ,,dráhu,, a popovídat si s paní pokladní a nechám se informovat, abych nepodléhala fámám, nicméně kamarádka Marcelka, která u nás byla včera, mi líčila hrůzostrašné zvěsti, jak chtěla jet z Prahy do Turnova!
Nakonec to vzdala a jela úplně jinam.