čtvrtek 14. dubna 2022

Zmatená

 Do své vlastní výzvy jsem se vrhla po hlavě a nakonec jsem popravdě sama nejvíc zmatená, co tam vlastně mám dát.

Milé KOČKY,

mám hodně oblíbených měst, mám hodně oblíbených míst, třeba na Šumavě, také, jak jsem již naznačila, mám blízký vztah k místům, na která jsem léta brala vnučky na prázdniny a pokaždé jsem se snažila jim ukázat u nás v ČR to nej, co tu znám a obdivuji. V neposlední řadě jsem si ve spojitosti s Výzvou myslela na jedno místo v lese poblíž Benešova nad Ploučnicí, kde jsem jako dítě vyrůstala a myslela jsem si, že to je to pravé a nefalšované, popsané zde:

Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, 

tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes, 

tam ptáci, laně chodí pít, pod javorový kmen, 

ti ptáci za dne bílého a laně v noci jen...

tak to jsem si tehdy, asi v šesti letech,  o té louži v lese myslela, že to básník umístil přímo tam a ne jinam!

Jenže, aby to bylo zajímavé a přijatelné pro všechny, nakonec jsem se rozhodla pro jednu zámeckou zahradu, která byla naším cílem výletu již vícekrát a líbí se nám pořád, zámek je opečováván a vstal z ruiny díky svým majitelům, kteří zámek i zahradu probudili k životu... a některým z vás už je jasné, že jsou to Nové Hrady mezi Hlinskem a  Litomyšlí. ( neplést si to s Novými Hrady na jihu, u Českých Velenic - kde je také zámek a rovněž pěkný hrad ).V zahradě je krom krásných keřů a květin Křížová cesta a můžete zde navštívit i Muzeum bicyklů. Jen oproti dřívějšku už se platí vstupné i do zahrad, což dříve nebývalo. Nu, což. K vidění je toho tady hodně. I v okolí! Doporučuji v létě navštívit! 

 ( viz třeba: Toulovcovy Maštale a restaurace: Polanka?můžete se tu i zabydlet...)

Mohu vám nabídnout pro představu i fotky? Výběr je z výletu: Chrudim,  Chrast, Luže, Nové Hrady, Litomyšl, Zámrsk, Dobříkov. Dne 8.9.2020...



























Děkuji, že jste se mnou znova zámeckou zahradu prošly a snad se i pokochaly, milé blogerky.


o tomto zámku se píše:

Pozoruhodný rokokový zámek bývá označován jako "Malý Schönbrunn" nebo "České Versailles". Pochází ze 70. let 18. století, jeho autorem je hrabě Jan Antonín Harbuval de Chamaré. Zámecký park zpestřují sochařská díla, na vrchu nad zámkem můžete navíc nalézt zřiceniny starého hradu.
V areálu zámku, najdete První české muzeum cyklistiky, zámeckou restauraci a vinárnu a zámecké stáje. Pořádají se zde svatební obřady a hostiny, koncerty, přednášky a recepce.


A jelikož můj blog zítra vstupuje do svého devátého roku života, doufám, že se mu bude dařit, což bych přála i sobě.

Je pro mne důležité se tu s vámi, milé KOČKY a někteří blogeři, setkávat.

Prosím, pokud chcete reagovat na Výzvu, můžete až do 20.4.22 do večera.