sobota 20. května 2023

Jednou

 Jednou to přijít muselo a tak - proč ne dnes? V Brandýse nad Labem /Staré Boleslavi je památek spousta a už jsem měla to potěšení je dávat různě na blog dříve, ale stále mi chyběla synagoga a zdejší židovský hřbitov, proto jsem podlehla náhlému nápadu, že se tam vydám v pátek 19.5. odpoledne a dokonce sama. Vlakem je to 20 minut ( no, vlakem, motoráčkem starším, možná, než já ) a pak kousek k náměstí a pak do synagogy, kde jsem si prohlédla byt kantora, vlastní synagogu, přečetla jsem si veškeré informace na panelech zde umístěných  ( mají tam i velmi pěknou dotykovou obrazovku s mnoha zajímavými info !!! ) a poté jsem si půjčila klíče a zašla na hřbitov. Pouze mi vadilo, že tam byla všude vysoká tráva a nevím, zda si nějaké klíště neusmyslelo, že si se mnou udělá výlet. To se uvidí za chvíli, až se půjdu osprchovat. ( píšu to zvečera v pátek ).

Milé KOČKY, hřbitov je větší, než jsem si představovala, protože obvykle jezdíme okolo autem a zvenku vypadá menší. Bohužel, ač jsem pochodila velký kus tohoto starého pohřebiště, tumbu jsem nenašla a tudíž ani nenafotila. Už jsem takových synagog a hřbitovů navštívila během let, kdy se o tuto tématiku zajímám, mnoho desítek, ale tímto jsem si splnila další přání.

Jen dodám, že příští pátek se v synagoze bude konat koncert zajímavě obsazený a kdo má rád podobný žánr, bude vítán. 

Asi některým z vás přijde zvláštní, že se židé jmenovali podle vesnic a měst, odkud pocházeli a tak Brandejs nebo Bischicky a pod. není nic neobvyklého, mám dojem, že za Josefa II. se museli pojmenovat německy. Schválně nepíšu, co ve středověku tito lidé zakoušeli, koho to zajímá, info si najde.

Máte-li zájem, podívejte se do synagogy se mnou:














škoda, že neumím hebrejsky...

také nabízím pár snímků z brandejského židovského hřbitova : o němž se píše:

Velmi cenný hřbitov s náhrobky renesančního a barokního typu a jednou tumbou založen roku 1568. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1572.


některé náhrobní kameny jsou zasazeny ve hřbitovní zdi:























těším se na vás, milé blogerky i zítra...