pondělí 4. října 2021

Jak kdy

Někdy se daří a jindy ne, ovšem, co se v sobotu 2.10.2021 dělo, to nevím, jak to nazvat:  

Manžel v pátek večer: Někam bychom v sobotu mohli jet, 

já - tři návrhy: první na Třeboňsko, ale to smetl ze stolu, že tam jsou rozkopané silničky? já : druhá varianta - tak na Jihlavsko, Havlbrod, Polná, Brtnice a pak obce pod Křemešníkem, do Červené Řečice a kolem Želiva domů. Prý: tak jo. Já: třetí varianta: Svitavy a okolí? jindy, on na to.

Vzbudil mne před šestou a to jsem ke čtvrté ranní teprve usnula.V mrákotách jsem něco posnídala, umyla se a oblékla a potmě doklopýtala k autu. A jelo se. Kolem Českého Brodu vyskočilo i sluníčko a začalo nám svítit do obličeje a řidič už mírně vrčel. Někde za Čáslaví pomalu naběhly cáry mlh a později i deka šedivých mraků, takže jsme přijeli do Havlíčkova Brodu a bylo zamračeno, tmavo a vítr byl dost studený. Na náměstí byl trh. Měla jsem po náladě, protože jsem si plánovala, jak si město i hradby znova, pěkně ozářené ranním sluncem, pofotím a nic! Tak jsme si dali čaj v jedné kavárně a koupili jsme si kozí sýr a nějaké další produkty u trhovců a odjeli jsme, aniž bych si vše oběhala, jak je mým zvykem. Náladu jsem měla pokleslou.

Dalším cílem měla být Polná, kde jsem už kdysi byla a dost jsem se tam těšila, že si ji opět projdu a nafotím vše zajímavé. Nu? Manžel odbočil poněkud dříve a pak řekl: nechceš se znova podívat na hrad Veveří? Jak je to tam daleko odtud? Odvětila jsem, že je mi to jedno, že to počasí je hnusné, a že jsme měli jet jinam.( toužila jsem po sluníčku a těšila se na teplo.)

Zkrátím to, milé KOČKY,  ke hradu Veveří jsme nakonec dojeli a celý si ho prohlédli. Jak horní část - tak dolní. Představovala jsem si to v lepším stavu, ale snažej se opravit a zvelebit, co se dá. Zase je to o penězích a míře devastace. I historie hradu je zajímavá.

Někteří návštěvníci připluli lodí z Brna - přehrada kouká hradu do oken. 

Cesta domů byla dlouhá a únavná, cestou na mne jednou skočil mikrospánek ke konci cesty, ještě, že já neřídím auto, jen domácnost! Manžel nespal a dovezl nás v pořádku do N.

Foto: Havlbrod ráno: 2.10.2021













Trocha mistrovství Santiniho v obci Zvole:




Veveří kolem poledne: 2.10.2021 - sluníčko se opět ukázalo:

















 
na omítce v jedné z komnat:













A poté se muž chopil volantu a jel...nezastavil mi v Předklášteří, kde jsem si znova chtěla nafotit vstup do kláštera, ani v Kolíně, kam budu muset asi dojet vlakem! Nezastavil ani u jednoho z mnoha barevných javorů cestou, pak mám mít hotové úkoly do blogu!  I tak jsme přijeli docela pozdě a byla to letošní nejdelší jednodeňka.

Milé KOČKY, výletování zdar.