pondělí 5. února 2024

V mlze

V úterý 30.1.24 mě čekalo navštívit dvě lékařky na různých místech v Praze a taky rozčarování, neb bylo celý den mlžno a šedivo, jak já říkám - ležela tlustá deka.

U první paní doktorky se mi dostalo pochvaly, a byla jsem celkem brzy hotová a tak jsem se přemístila na Karlák - kde ovšem bylo mnoho lidí a proto nás několik z čekajících sestřička požádala, ať přijdeme později, třeba za 2 hodiny. Měla jsem sebou malý foťák a ač se mi ven moc nechtělo, vypadla jsem z polikliniky a skočila na čtyřku tramvaj, vydala jsem se na Zlíchov. Věděla jsem tam o malém kostelíku sv.Filipa a Jakuba a proč se nějak nezabavit.

Problém byl v tom, že vršíček u kostela je plácek prťavý, ostrý, kamenitý a nerovný, strmý, bylo vlhko a malinko pod nulou a já stará a už dávno nepružná osoba, tak jsem si dávala hodně pozor, abych se neocitla dole na trati. To by se asi nikomu nelíbilo. Možná tak bulváru. Fotky jsem pořídila nekvalitní a je jich naštěstí málo. 

Milé KOČKY:

opsáno:

Barokní kostel zbudovaný na počátku 18. stol. Nachází se na místě někdejší románské, později gotické kaple ze 13. stol., zasvěcené sv. Štěpánu. Svatyně je atypicky orientovaná k severu, má obdélníkovou chrámovou loď, pravoúhlý presbytář s hranolovou věží.







sv.Jan Nepomucký




Výhledy z kopečka: aneb kousíček od Barrandovského mostu...
Panna Marie na sloupu:







a jak to bylo dál? - po návratu do polikliniky jsem čekala asi 2,5 hodiny, než mě vzali...