pondělí 9. listopadu 2020

Příloha k adventnímu zájezdu

Když umím nahrát to video, využiju toho, 

milé KOČKY: 

ať máte představu, jak to na adventním zájezdíku chodí?

tady ukázka ze třídenního do Rakouska: ...pluli jsme krom jiného ze St.Wolfgangu do Gilgenu a podívaná to byla parádní...



Adventní zájezdy

 Tak, je na čase, zveřejnit naše pohnutky, tentokrát pouze ty, které nás vedly a vedou k ježdění na adventní zájezdy.

 To se, milé KOČKY, semlelo následovně. V létě roku 2007 jsem byla na kontrole u doktora v Praze, asi za týden jsem se tlf. ptala na výsledky, ale nebyly k nalezení a trvalo dlouho, než se našly. Byly špatné. Zkrátím to - v prosinci 2007 jsem měla jít na operaci a bála jsem se, co bude, nikdo mi nedával velkou naději, naštvala jsem se a šla do zdejší, už neexistující cestovky a ptala se na možnost zájezdu před termínem té operace. A zájezd adventní byl na světě. Objeven jiný svět. Ukecávala jsem chvilku známé a nikdo se mnou jet nechtěl, o prvním víkendu prosince mají všechny ženy v hlavě jen pečení, slepování lineckého, umývání oken, čištění koberců a sedaček, Jana byla asi oslabená a tak nakonec mému škemrání podlehla a uvolila se, díky za to, že se mnou pojede. Ani ona, ani já jsme nevěděly, do čeho jdeme, já to malinko tušila.Bylo to na dva dny, do Harzu. A skvěle to dopadlo, láska na vždy. Operaci jsem přežila, další rok jsem jela na Advent znova s Janou, ovšem na další za 14 dní s dcerou, a pak každý další rok znova a znova, pokaždé jinam, střídaly jsme Rakousko a Německo, třeba úžasný byl na tři dny do oblasti Stuttgartu. Občas jsme chytly počasí čistě zimní, jindy podzimní, ale nejsme z cukru a vždy se pořádně oblékneme, vybavíme nějakým tím eurem, foťáky do ruky a jedééém. (To jen letos čekám, že nám vrátěj peníze a budeme sedět doma ).

Musím říct, že nijak moc tam nenakupujeme, pouze vnoučátkům nějaký pamlsek nebo dáreček, zato si dáme svařáček nebo kávičku, šlehačku, dortík, případně horkou polévku s chlebem, sklenici piva, spíše jdeme po památkách a zajímavostech, neb ty zájezdy jsou tak zaměřené. ( stejně jako později objevené Velikonoční kašny ).

Chlubit se není hezké, ale v tomto případě to jinak nejde: viděly jsme nejen s Janou, ale někdy s námi jely další kamarádky, takže s ,,babami,, spoustu krásně vyzdobených měst a vesniček, kostelů a zámků, hradů, vyřezávaných oltářů, trhů a řemesel, nasvícených památek. Jsem si vědoma, že u nás už také podobné akce lze vidět, když zrovna neřádí koronavir, třeba čerti a krampusáci zajíždějí své vylomeniny provádět na Českobudějovicko, ale když jsme je viděly s Janou v jedné vesnici poblíž Mariazellu poprvé, byl to šok.

Třeba kláštery jak v Rakousku, tak v Německu jsou upravené, obydlené mnichy a vánočně vyzdobené, měly jsme možnost jich vidět za ta léta pořádnou řádku. Stejně, jako v nich vystavené Betlémy a jiné vánočně laděné artefakty.

Jak to tak vidím, letošní dávno zaplacený zájezd na Advent do Německa se asi neuskuteční a bude mi to upřímně líto, tentokrát to mělo být do Krušnohoří z německé strany, uvažovaly jsme i o třídenním do Budapešti. Jo, plány!

Já se svou náklonností k zeměpisu si vždy zájezdy užívám. Také dějepisné údaje a zajímavosti se tam mnohdy dovím, no, nekup to. A jak už jsem kdysi prozradila, byly roky, že jsem jela i na tři po sobě jdoucí adventní zájezdy! Pak jsem si na Vánoce odpočinula a vše jsem i tak stihla.

( tak jsme třeba viděly Goslar, Vídeň, Graz, Drážďany, Lipsko, Erfurt, Salzburg, Mnichov, Ulm, Augsburg, Landshut, Regensburg, Passov, Norimberk, Linz, Wroclav, Budyšín, Zhořelec, Colmar, Strasburg, Basilej, Bamberk, Rothenburg a spoustu dalších, kláštery např. Melk, Rein, Kremsmünster, mohla bych tu vzpomínat do rána, taky se jelo s koňmi na saních zasněženou krajinou pod Dachsteinem, to bylo super, nejen pro panáka zdejší dobré kořalky, kterou jsme dostaly )































Janě, Marcelce, Jarmilce a Heleně děkuji za to, že se mnou jely a ty cesty podnikly. Taktéž Klárce či Radce, dcerám výše jmenovaných.

Já tomu říkám předvánoční dárek našim chlapům, díky tomu mají 2 - 3 dny pohodičku!

Ptáte se, co za to? jezdíme s 10 proc.slevou a za přibližně necelých sedm, osm krabiček cigaret/za den. Nejčastěji s CK Permon, nebo CK Geops, CK Kiwi... jak kdy.

A ještě stihneme v předvánočním čase vyrazit i do Prahy, to si nikdy nenecháme ujít a dám si tam předražený langoš, jediný za rok.