neděle 13. února 2022

Sobotní odpoledne

 

Dlouho jsme si slibovaly s kamarádkou Marcelou, že si uděláme výlet ke Kyjským rybníkům v Praze. V pátek večer jsem jí volala, že jestli bude v sobotu vhodné počasí a bude-li mi dobře, že bychom mohly po obědě vyrazit na ten dlouho odkládaný výšlap. A taky jo. Dojela jsem na Ládví a odtud na Vysočanskou, kde jsme se sešly, pak metřištětem na Rajskou Zahradu a tady jsem si prohlédla a pofotila cestu po tělesu metra horem na Černý Most, což jsem si dávno přála vidět na vlastní oči. Víte, milé KOČKY, že tato stanice metra je v Praze asi jediná, která má zastávku metra směrem ven z Prahy v přízemí a směrem zpátky do Prahy v prvním patře?

Když jsme se tu trochu povrtěly, vydaly jsme se pěšky k rybníku, nalézá se v Kyjích, tak se zove Kyjský, protéká jím potok Rokytka a šly jsme až ke kostelu sv.Bartoloměje, který jsem také dávno chtěla vidět. Bohužel byl zavřený a to mě mrzí.Počasí bylo výstavní, po těch třech dnech, strávených po úterní léčbě většinou v posteli, jsem vzduch a sluníčko potřebovala, popovídaly jsme si a načerpaly energii, ale později jsme si řekly, že toulání bylo tak akorát, že už stačilo, necháme si něco na příště, zajely jsme na Černý Most busem, odtud metrem na Vysočanskou, kde znám pěknou cukrárnu, poseděly, nechaly jsme je i vydělat trochu peněz.

Pak jsme si prohlédly na mé přání tu hrůzu na Vysočanském nádraží, kde loni zbourali historickou budovu a stavějí tam moderní nádraží, co já se tudy najezdila do práce do Prahy!, a poté jsme se odebraly na Ládví, kde jsem hupsla do busu a jela jsme každá do svého. Zdali to byl dobrý nápad, můžete - milé KOČKY, posoudit i vy, nechám vás nahlédnout na několik fotek, které jsem pilně, jak je mým zvykem, pořizovala cestou a některé jsem nyní pro vás vybrala:

Poblíž Kyjského rybníka je v lesíku na kopečku rozhledna, ale tu jsme pro tentokrát vynechaly. A mám v rukávu další místa na jiném okraji Prahy, kam Marcelku jistě snadno zavleču.

Vaše Jiřina z N.











































Že jsme se vrátily domů za tmy, je jasné z posledních tří snímků ...


a copak se píše na chytrých místech o Kyjském kostelu?

Kostel sv. Bartoloměje v Kyjích byl založen pražským biskupem Janem II. a vysvěcen po roce 1227. Z románské doby se dodnes dochovala obdelníková loď s věží a chórem. Horní část věže je z roku 1864 a předsíň ze 17. století. Při restaurování objektu v roce 1864 byly objeveny gotické nástěnné malby, které byly znovu zabíleny. Barokní oltář je z roku 1655, hlavní oltář z roku 1736 s obrazem od malíře Josefa Hellicha.