středa 29. listopadu 2023

Pěkně z výšky

 Vítám vás, milé KOČKY na stránkách mého blogu: slíbila jsem něco z pondělní Prahy a tady to máme: jako vždy, všechno bylo jinak, měla jsem chuť navštívit po letech jedno místo, ale bylo pro opravy zavřeno a tak si to nechám na jindy - všude plno policistů a zmatky s dopravou - šla jsem tedy odhodlaně do této věže a nelituji: a? - jaká krása, dali mi slevu a ještě si se mnou hezky popovídali:

(byla jsem tam kdysi s dcerou a matinkou, ale to snad tehdy po Letné ještě běhali dinosauři?)

opsáno:

Brána spojující obě věže vznikla po r. 1411 a je opatřena znaky zemí Václava IV.
Nižší mostecká věž, označována jako Juditina, je zbytkem původního opevnění Juditina mostu a dosahuje téměř 30 m. Vznikla ve druhé polovině 12. století v románském slohu. V roce 1591 byla věž renesančně upravena, kdy cimbuří nahradily štíty a fasáda byla ozdobena sgrafity.
Vyšší věž byla postavena roku 1464 po vzoru Staroměstské mostecké věže. Vnější sochařská výzdoba není tak bohatá, sochy do předem připravených výklenků nebyly usazeny. Stavba je 43,5 m vysoká a dnešní podoba je výsledkem úprav z let 1879-83 podle návrhu architekta Josefa Mockera. V současnosti je možné se z věže pokochat pohledem na Karlům most, v prostorech se také nachází stálá expozice o historii tohoto mostu.
Mezi věžemi se nachází oblouk brány z roku 1411 opatřený znakem Václava IV. a erby Starého a Menšího Města pražského. Uprostřed bývala dubová dvoukřídlá vrata.

a nyní pár fotek z věže, čistě pro vás, milé blogerky: (táák těžký výběr)
















tomuhle my doma říkáme pistáciový dort:














a když jsem sestoupala dolů, začalo mrholit! nejvyšší čas jet domů.
Nafotila jsem spoustu fotek, natočila asi tři videa s hlukem z demonstrace z nedalekého náměstí a spokojená, že jsem nahoru i dolů vylezla a slezla bez nehody, jsem si řekla, že to se mnou ještě není tak hrozné.