sobota 28. září 2019

Hastrman

Nedávno jsem se, vlastně náhodou, domákla, že večer budou dávat film Hastrman.
Tuším, že to bylo v neděli po osmé na ČT 1 a co mne k tomu přitáhlo, bylo hlavně to, že to režíroval můj léta letoucí obdivovaný Ondřej Havelka.


Hlavní roli hrál človíček, kterého jsem znala do té doby jen podle vidění a nikoli jménem: Karel Dobrý - a byl, podle mne,
v té roli dost dobrý!
Já nejdem žádný filmšmekr, ale tahle polopohádka se mi líbila. Už během filmu jsem měla několikrát pocit, že ta místa znám, a proto jsem na konci stála o to, přečíst si, kde to filmovali a bingo: Holanské rybníky, Stvolínky a tam okolo.
Dala bych krk na to, že jedno místo filmu je u Mácháče ve Starých Splavech.
Prostě moje oblíbená místa od Úštěka k Zahrádkám nebo od Litoměřic k České Lípě.
Tolikrát jsme tam výletovali a každoročně chodíme zjara do Pekla kochat se bledulemi. Touhle oblastí jsme jezdívali k rodičům a posléze k bráchovi.
Když se člověk podívá na mapu, zjistí, že v tomto pruhu se nacházela spousta hradů a třeba takový Čap je vlastně už jen místo, které hrad připomíná jen s velkou fantazií. Některé ty zříceniny ale pořád stojí za návštěvu, borové lesy a klid mě tam přitahují. Alej se spoustou fialek zjara od Zahrádek k mostku ( poškozenému ) nad Bobřím potokem je také moje obligátní trasa.
( hrady Ronov, Helfenburk a mnohé další )
Už jsem od mládí věděla, že tento potok, který pramení kousek nad Verneřicemi a má to k Labi pár ,,metrů,, si asi chtěl zaskotačit a teče zajímavým způsobem k soustavě mnohdy už středověkých rybníků k Holanům a do Ploučnice se vlévá až u České Lípy a do Labe se tedy vlévá coby moje rodná Ploučka pod zámkem v Děčíně, tím si tento potok ,,prodloužil,, život na mnoho kilometrů. ( tuším, že přes padesát? )
Ve Stvolínkách je zámek, který se asi nyní opravuje, budu to muset někdy prověřit, a je zdevastovaný jako všude jinde jezeďákama, kteří zde po 2.sv.válce ,,hospodařili,,.
Víte,
milé KOČKY,
že se tu, v této krajině, nachází i velmi starý kostelík ( ještě se mi nepodařilo se do něj, dovnitř, podívat ) -
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4725011&y=50.6328008&z=16&source=base&id=1835204&gallery=1
nejen on je zárukou, že se sem budu pořád vracet.

Ohledně filmu jsem dohledala:

Režie:

Předloha:

Miloš Urban (kniha)

Scénář:

Kamera:

Hudba:

Hrají: