čtvrtek 18. května 2023

Tak schválně

 Zkusím tu uveřejnit něco, o čem jsem donedávna sama neměla ponětí a co jsem zatoužila vidět, navštívit a poznat, i když - co mě k takovému jednání vede, popravdě nevím.

Milé KOČKY, jestlipak jste věděly o bývalé vesnici Krteň a kostelíku uprostřed hřbitůvku, na dohled od Prahy a jako součást vesnice Třebonice? Tak schválně, kolik z vás se tam už stihlo podívat? Já, jakmile jsem se o něm dočetla, hned jsem si řekla, že se tam vypravím, našla jsem si na mapě Stodůlky a stanici metra tamtéž a kula pikle, jak se tam dostat. Protože s mapami problémy nemívám, byla to chvilka a už jsem zpracovávala kamarádku Marcelu a vydaly jsme se tam spolu - škoda jen, že kostelík nebyl přístupný a že počasí nebylo lepší. Moc ráda bych si ty staré malby v kostele prohlédla.

Udělaly jsme si takové kolečko jarní přírodou, cestou jsme si důkladně povyprávěly novinky a užily jsme si jarní zeleň. 

I nějaké ty fotky ( škoda, že nejsou kvalitnější ) jsem nafotila a nyní můžete tuto trasu obejít s námi:

Bohužel, ovocné stromy byly již hodně odkvetlé...


























O tomto kostelíčku se píše:

Pozdně románský kostel s pravoúhlým presbytářem a průčelní čtverhrannou věží ze 13. stol. R. 1575 rozšířen o boční loď na severní straně, r. 1699 o sakristii na severním boku presbytáře, v letech 1732–34 zvýšena věž. R. 1890 upraven v novorománského stylu podle návrhu A. Živného (klenba nahrazena kazetovým stropem, severní loď zvýšena a věž přestavěna). Zařízení převážně pseudorománské, v boční zdi původní oltář s obrazem od J. Heřmana z r. 1890.

Tak tu máte úplně čerstvé dojmy ode mne, milé blogerky.