pátek 13. listopadu 2020

Radovánky

Nepřehlédnutelným atributem předvánočního dění v okolních zemích nejen o Adventu jsou kolotoče pro děti. Líbí se mi, psala jsem o tom už mnohokrát i po jiných, nejen adventních zájezdech. Možná i proto, že u toho bývá slyšet veselá muzika. Také se mi líbí časté, pohyblivé instalace ve výlohách, stejně tak, jako vystavené kuchyňky a pokojíčky. Pomalu se,

milé KOČKY,

přestanu probírat starými obrázky a videi z adventních výprav za humna a budu více současná. Snad vám to moje vzpomínání přišlo vhod a bude někomu inspirací na dobu, kdy bude opět možné cestovat.

dárek pro mladší vnučku, když byla malá:











Jde o náladu

 Já to vidím tak - že to hlavní, proč jedu na adventní zájezd ( když mám příležitost ) je skutečnost, že si navodím náladu. Takovou předvánoční a inspirativní, posedíme trochu v busu, probereme novinky, občas nás vypuděj z busu ven na nějaký ten hrad a jeho nádvoří mezi stánky, nebo na prohlídku hradu či zámku, či kláštera, ( třeba stará lékárna na hradě v Heidlberku ), na vyhlídku nad městečko, kde nakonec dostaneme povolení k rozprchu a případně k nějakým nákupům, také se nám dostane info, kam můžeme zajít do muzea nebo do kavárny, do kostela či katedrály, kde je co zajímavého a odlišného, než jinde. Co už jsme vyzkoušely lanovek, viď, Jano? Leckde byl k vidění i orloj. Trochu se vymrazíme a v nějakém obchoďáku zas ohřejeme, abychom se vydaly zase do města. Obvykle se jedná o dvě města na den a někdy něco malého k tomu. Pokud nejde o jednodenní zájezd do velkého města, tam by se toho víc nestihlo.

Milé KOČKY,

já to řeším tak, že si předem prohlédnu město, kam pojedu, na mapě, abych měla alespoň rámcovou představu, jak to tam vypadá a nebloudila tam - i když, někdy se zadaří a výprava mi zmizne v mžiku z očí a pak mi nezbývá, než se procházet sama a doufat, že v určený čas budu na správném místě.

Jana by mohla vyprávět např. o Salzburku, že? Nu, konec dobrý, všechno dobré. Navštívit v zimě zasněžená místa, kde byla stvořena píseň Tichá noc a jiná podobná, to se nezapomíná. Ale stejně tak mám ráda projít se lesem pod Bezdězem!
































Poslední den kvečeru sedneme do busu a necháme se, plny dojmů a s nějakými drobnými dárečky pro své blízké unášet ku Praze. ( moje dcera tvrdí, že nejlepší jsou ty, které se dají vypít a sníst ).

Pokud se nevezou sýry, zrající, hezky to v busu při návratu voní. A někdy i lahve cinkají. To záleží na tom, odkud se jede, mnohdy i likér z kláštera vezeme.


Trhy

 Trhy, adventní, to jsou stánky na náměstích a v přilehlých ulicích,  prodejny s různým zbožím, pro nezasvěcené se to může zdát jako nuda, tlačenice, ale - hlavně v Německu a Rakousku jsme zpočátku  ( v poslední době se to mohlo změnit ) oceňovaly tu specifickou vůni, výzdobu, chvojí, punče, spousta čokolády, teplý vaječný koňak, štoly, perníčky, horké kaštany,  ozdoby, uzeniny, různá krajová teplá jídla, sýry, rozličné pražené ořechy a mandle a cizokrajné  plody, výrobky ze dřeva, vlny, kožešin, pletené zboží, kuchyňské vychytávky, plechové krabice s nádhernými obrázky, krásně ozdobené stromy ve veřejném prostoru, v obchodních domech, spousta světýlek, vánoční hudba, množství cinkrlátek, výzdoba cílená na děti a také mnohdy působící na dospěláky, aby co nejvíce utráceli. A jeden nešvar: často dlouhé fronty v OD před WC!

Milé KOČKY,

my nikdy neošidíme program o návštěvu cukrárny a dáme si šálek capučína a malinový dortík, to totiž nemůžete v německy mluvících zemích touto objednávkou nic zkazit. Nezapomenu, jak mě jednou v Lipsku přilákala nádherná vůně z prodejny kávy. Od té doby vím, co to je závislost. 

Přiznám se, když se vrátím po dvou či třech dnech adventního zájezdíku v neděli večer domů, jsem pak jako nabuzená a mám daleko víc energie vše si doma nachystat a připravit, aby bylo na svátky všechno co nejlepší, je to velká inspirace.












































Purpuru, františka, svíčky, ozdobné řetězy, hračky, plyšáky, co já vím, to vše tam můžete koupit a mít.
Magnetky a hrnky zdejší od svařáku...