neděle 10. září 2023

Extra příspěvek

 Jak jsem slíbila, milé KOČKY, tak jsem udělala - o poslední návštěvě tuto středu v Manětíně podám tady a teď podrobnější fotobefel.

Nejprve jsem si nechala zastavit u kostela a hřbitova, kde se nachází i několik různých soch. Poté jsme se přesunuli blíže k zámku, zaparkovali,  prošli jsme se parkem, zámeckou zahradou a také náměstí plné soch před samotným zámkem jsem si v tom pěkném počasí pořádně užila. Už cesta od hřbitova napříč městem je lemovaná sochami...

Moc ráda vás nyní provedu a nebudu rušit povídáním:





o kostele: 
Barokní hřbitovní kostel byl postaven na konci 17. století podle návrhu Jeana Baptisty Matheye na místě původního gotického kostela. Kostel od roku 1945 chátrá, většina cenného zařízení (např. lunety P. Brandla) byla odvezena.
















































a malinko minulosti - pro výstrahu!:



K městečku Manětínu, k zámku, k portrétům služebnictva a k asi třiceti sochám rozesetým po městečku si zájemci jistě najdou cestu na internetu, abych to tu a mnohé další zajímavosti nemusela sáhodlouze popisovat.Koneckonců - až se sem jednou samy, milé blogerky, na výlet vydáte, jistě vám průvodce na zámku vše poví a připravili byste se u mne o překvapení!
A to nemluvím o mnoha fontánách, kašnách a dalších povšimnutí hodných věcech.
Za nás dva: rádi se sem, do tohoto kraje, vracíme.