neděle 4. června 2023

Památka v J.Hradci

Hned, jak jsme vtrhly s Janou do města - navštívily jsme kostel sv.Jana Křtitele, nejstarší ve městě a i když jsme musely zaplatit 50,- Kč vstupného, stálo to rozhodně za to. Je to prostor, kde sídlí Muzeum, tam byly tři výstavy, ty jsme z časových důvodů minuly a věnovaly jsme se pouze kostelu a chodbám minoritského kláštera, součástí budov je i bývalý špitál, pokud se nepletu. Zvu vás:

nejprve si přečteme, co se o něm píše:

Ke kostelu přiléhají budovy bývalého minoritského kláštera a později přistavěného špitálu. Gotický kostel, na jehož místě stávala původně románská svatyně, vznikal postupně od začátku 13. století. Původní bohatá gotická fresková výzdoba kostela, se řadí k nejvýznamnějším projevům českého nástěnného malířství z poloviny 14. století. Kostel, který je ve správě jindřichohradeckého muzea, byl v nedávné době zpřístupněn a slouží i jako koncertní síň.
V sakristii můžete vidět Strom života - dřevořezbu neznámého autora z období kolem roku 1720, která sem byla přemístěna z kostela Nejsvětější Trojice v Klášteře.




























Příště už bude, milé KOČKY, příspěvek z jiného soudku...