neděle 10. března 2024

Rotunda



Jak již bylo řečeno, po vystoupení z vlaku v České Třebové ( mimořádně velké nádraží ) jsme se nejprve vrhly na autobusové nádraží, abychom věděly, odkud budeme odjíždět busem do vsi Semanín

a poté jsme šly ke stavbě, kterou jsem tu chtěla vidět,  třeba i fotit a tou byla rotunda sv.Kateřiny: (původně jsem ji chtěla jet nafotit, až bude sníh, ale letos žádná zima nebyla, to bych se načekala)

opsáno:

Rotunda je jedinou románskou stavbou dochovanou ve východních Čechách.
Pozdně románská kaple byla postavena v 1. polovině 13. století. V průběhu staletí byla často opravována a přestavována. V 16. století získala polodřevěnou zvonici.
Každoročně se zde v listopadu na svátek sv. Kateřiny koná Jabkancová pouť. Při ní se pečou sladké bramborové placky plněné tvarohem, kterým se říká jabkance.












milé KOČKY: prošly jsme poté město zpět k nádraží:










abychom se přesunuly do vesničky Semanín, kde mne velmi zajímala, jak jinak, zvonice a odtud  jsme se už natěšené vrhly do Královy zahrady, o čemž jsem vás zpravila už včera. V Semaníně:

opsáno:

Barokní obranná zvonice byla postavena v 17. století v areálu kostela sv. Bartoloměje. Má zděný spodek a dřevěné patro. Dříve byla součástí obranné zdi kostela, proto je v ní brána. Ke zvonici je přistavěná márnice.

Být tam autem, asi bychom se ještě podívaly do nedalekého Koclířova, kde jsem byla před časem s manželem, ale vlakem je výlet jiný.