čtvrtek 7. září 2023

Za mne spokojenost

 Jedním z plánovaných zastavení na tomto výletě bylo navštívit kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou a na to jsem se chystala opravdu hodně let. Konečně se zadařilo, ono se tam totiž i normálně špatně dostává, natož, když se kolem Písku staví a silnice jsou rozkopané.

Ale předtím, než vás s tím zázrakem seznámím, na pár snímků jsem si nechala zastavit i u bývalé tvrze v Chřešťovicích, kde se pilně pracovalo :








Bylo krásně a krajina byla pěkně tvarovaná, hodně krát za den jsme si pochvalovali výhledy až k Šumavě a kdybych tušila, jak neslavně dopadne naše návštěva ZOO, byla bych raději volila znova výstup na rozhlednu v Písku - na Jarník. I když i tam jsme byli vícekrát. Záměrně jsme minuli Sv.Kopeček u Příbrami, Týn n.Vl. jsme jen projeli a Bechyni i Klokoty jsme minuli. Tady všude jsme již opakovaně byli jindy.

A nyní popatřete: milé KOČKY!























O kostele a hřbitovu se píše:

První písemná zmínka o kostelu sv. Petra a Pavla pochází z let 1344 -1350. Původní románský vzhled byl po mnoha úpravách a přestavbách značně změněn, dnes ho prozrazuje hlavně hranolová věž s typickými podvojnými okny. Největší úpravy proběhly v 1. polovině 19. století a jsou spjaty se jménem faráře Víta Cízy. Na stěnách interiéru je velmi cenná malířská výzdoba, zejména románská malba Poslední soud.
Mimořádnou zvláštností hřbitova u kostela sv. Petra a Pavla je 108 kapliček u hřbitovní zdi s malbami lidových malířů, doprovázenými básničkami lidového umělce.
Připomnělo mi to hřbitov v Koclířově, ale tento je obzvláště zajímavý. Však jsem se mu s fotoaparátem věnovala na 100 proc. delší dobu.