středa 1. května 2024

Po Maďarsku

 Milé KOČKY, tento článek vyjde na prvního máje a proto jeho téma bude výlety po Maďarsku, 

jednoduché vysvětlení - s manželem jsem tam byla poprvé na zájezdu asi na 6 dní, byly to výlety po pohraničí Rakouska a Maďarska a právě kvetly lípy, bydleli jsme v lázeňském městečku Bükk a koupat se chodili všichni kvečeru do zdejších vyhlášených lázní.

To s Janou o několik let později jsme si dopřály vydatný zájezd na 9 dní -  zbrázdily jsme téměř celé Maďarsko a nestačily jsme se divit, jaké krásy se nám ukazují. A právě první máj jsme tam prožily, tak si to částečně sjedeme znova:právě tady a teď?

Moje znalosti o Maďarsku byly jemně řečeno nedostatečné. Představa lautr roviny a sem tam lázně, o Budapešti jen to, že tudy teče Dunaj. Ale zájezd byl nářez - trochu historie, trochu skanzeny, zámky, zahrady, městečka a hrady, a nakonec pocit, že to je velmi zajímavá a příjemná země. Dobré jídlo, dobré vínko a české pivo. Ty jejich gulášové polévky s chlebem,dala bych si ji hned. Dorty a kávu umí jako ve Vídni. A narazili jsme i na J.A.Komenského. Tedy na jeho stopy, on sám už tam nebyl. 

Trasa byla asi tato ( už je to pár let, tak mám některá místa v mlze )-

Lebeny, Györ, Pannonhalma, Vesprém, Balaton, Székesfehervár, Estergom, Visegrád, Szentendre, Budapest, Gödölö, Eger, Bukové Hory, Miskolc, Tokaj, Sarospatak, Debrecen, Szeged, Kecskemet, Pecs, Hevíz, Sárvár, Fertöd, Soproň ( dost jsem toho vynechala )








Ostřihom:pohledy směrem na Slovensko


Dunaj:


Visegrád je hrad na kopci a bývalý zámek dole pod kopcem - moc zajímavé místo!!! a byl tam Karel IV se svým tátou! pravda - dávno přede mnou







orloj po maďarsku:





Celý den v Budapešti:





a jelo se dál:



tady se moc ráda procházela Sisi:







soutok řek vTokaji po dešti:



památník bitvy u Moháče:


Pecs: kostely všech vyznání:







- bylo toho hodně a dnes se sem víc nevejde - ostatně, proč byste si takový zájezd, milé blogerky, jednou nevyzkoušely na vlastí kůži?