pátek 4. října 2024

Dokončený výlet

 Nedávno jsme jeli na výlet a jak jsem tady zmínila, moc se nepovedl, auto se nám v polovině trasy  rozhodlo stávkovat, jen díky manželově umu a zkušenostem jsme se nakonec vrátili zdárně domů, pak následovaly návštěvy toho invalidy ( auta!) a nemalé placení autoservisu, vedra a posléze deště a nakonec viroza, která nás na 14 dní přišpendlila k postelím - zkrátka na výlety to chvíli moc nevypadalo. Prokašlali jsme se do října.

Jenže, milé KOČKY, já nezapomínám! - jakmile to jde, vracím se k nedořešeným projektům a jdu si za svým. Kolikrát i léta čekám - až se to povede.

Takže mi dovolte, abych se svěřila s něčím, co jsem nosila v mysli léta a přeci jen jsem si ten plán splnila. 

Ještě odbočím - při několika cestách tím směrem, třeba do Duchcova, přes Velemín, Milešov a Kostomlaty p. M. jsem vždy tyhle cíle odložila na jindy a ted nastala chvíle na jejich návštěvu. Nerada od někoho opisuji a výlety si plánuji podle toho, co je v určité oblasti vhodné a hodné mého zájmu. Takže zohledňuji své dávné touhy? 

Vítejte na trase Slaný, Louny, Mariánské Radčice, Bílina a Lázně Bílinská kyselka a Světec, Kostomlaty pod Milešovkou, zřícenina hradu Kostomlaty /Sukoslav, Milešov ( ten spolu s Milešovkou už byl na mém blogu vícekrát, ale kdo to dneska ví? )

začněme M.Radčicemi - tady mě léta lákalo navštívit

Barokní kostel postavený v letech 1698-1718. Stavbu prováděli architekti Jan Baptista Mathey a Octavio Broggio. V 80. letech 19. stol. renovován, změnila se také výzdoba kostela. Hlavní oltář z r. 1910.

odtud jsme zamířili do Bíliny - kdysi jsme tu vlakem navštívili s přáteli kopec Bořeň a je to moc krásné místo - s dalekými výhledy. Tentokrát jsem chtěla projít Lázně Kyselka a také nakouknout do města.

Logickým zastavením po cestě byla obec Světec a pak Kostomlaty p.M. a nakonec tradiční procházka v Milešově, k této obci mám dlouholetý vztah. 

Povedený byl kdysi jeden výlet - ještě s příbuznými z Benešova n.Pl. jsme si dali sraz - oni, že přijedou na severní stráň Milešovky a my půjdeme z jihu od Milešova, ale cestou jsme si to rozmysleli a oni také a šlo se přesně obráceně a nahoře, na Milešovce, jsme se sešli a děsně jsme se tomu smáli.Brácha táhnul soudek s pivem nahoru takovou štreku! Bylo to přesně 25.9.1994...

na dnešek jsem vám připravila několik fotek z mnoha, které se mi povedlo v M.Radčicích nafotit díky paní, která mi areál ochotně otevřela a kostelem mě provedla. Vždy 13. v měsíci tam můžete z Oseka jít pouť a v 16hod. se zúčastnit mše. Nedaleký Bohosudov si zaslouží s tímto areálem srovnání. Na rozdíl od M.Radčic bude restaurován.





 

z některých vsí, zrušených pro těžbu uhlí v okolí, byla část církevních památek umístěna právě zde...









kostel byl v devadesátých letech vykraden, jen část věcí se později podařilo vrátit...




ambity obklopují kostel pouze ze tří stran - 
















více na www.maria-radcice.com

Předpověď počasí slibovala polojasno a nakonec bylo dost často zataženo a drobně pršelo, což se spolu s potížemi na mém foťáku odrazilo na fotkách a mé náladě... zítra bude pokračování, milé KOČKY.