středa 6. března 2024

Album

Co dokáže při uklízení takové starší album? navodit vzpomínky, přece! Kdysi dávno, v devadesátých letech, jsme dostali v práci nabídku na zájezd do Švýcarska - a to třikrát po týdnu během dvou let - byla bych hloupá za ty tehdejší peníze tam nejet - bydlelo se skromně, nějaké jídlo jsme si i vezli sebou, protože jsme si snídaně a večeře sami vařili v penzionech. Ale nemělo to chybu, protože jsme jeli podnikovým busem, bylo to dotované, vozili nás na samá atraktivní místa, dokonce i to počasí bylo skvělé. Jenže, o digitálním foťáku jsem tehdy neměla ponětí a tudíž mám fotek relativně málo, jen černobílé?!

Milé KOČKY, tudíž se nikdo nemůže divit, že jsem si tam po třikrát koupila pohlednice, krásné, barevné a mám jich v albu 52 ks. Pokud někdo k nám přijede a má zájem, můžu ho chvilku zabavit prohlížením těchto pohledů na švýcarské zajímavosti.

Moc ráda na ty zájezdy vzpomínám a dokonce jsme si tam dovolili jednou i takovou perličku: navštívili jsme vodní elektrárnu s exkurzí, dovezli jsme jim přepravku plzeňského piva a odznaky ( tehdy v ČR docela pěkné ) a další dárky a švýcarští zaměstnanci byli úplně paf. Něco takového nikdy nazažili ani o tom neslyšeli. Elektrárna měla nahoře na kopci jezero, odtud byla 900 m dlouhá roura dolů do elektrárny a chlapi se mohli utlouct po podrobnostech, jak to vše funguje... my ženy jsme více ocenily několikakilometrovou procházku nahoře v Alpách s návštěvou tří salaší, se suvenýry a kávičkou. Když jsme tam byli podruhé, na podzim, zažili jsme i to známé shánění stád do údolí před zimou, kravičky se zvonci na krku a ozdobené květinami (věnci z umělých kytek). Kdo se nechoval nahoře v horách jako poděs, mohl celkem snadno vidět v jejich prostředí sviště. 

Nejkrásnější zážitek? chcete to slyšet? V Alpách v noci úplněk - všude ticho a na vrcholcích sníh. Nahoře hvězdy a okolo skály.

Zájezd č.1: bydlelo se v Bodiu - výlety: Kostnice (M.Jan Hus), Chur, Rýnské vodopády,  (květinový most) Luzern, Belinzona, Lugano, Locarno, Interlaken aj.

zájezd č. 2: bydlelo se v Adelbodenu - výlety Bern, Maternhorn, Jungfrau, jeli jsme s busem 16 km dlouhým tunelem vlakem, Sion, vše si ani už přesně nepamatuji...třeba Emmental -  ale kdy jsme tam byli, už nevím.

zájezd č.3: bydlelo se u Annecy - navštívili jsme mnohé kolem Ženevského jezera, Lausanne, Ženevu,, Evian, zajímavá místa v horách, Chamonix, Fribourg,  a cestou zpět zastávka ve Vaduzu v Lichtenštejnsku

Dceři jsem tehdy přivezla bernardýna se soudkem na krku ( malého, plyšového, má ho dodnes ).

tady jsem pro navození dojmu nafotila část pohlednic  ( a přitom úklidu našla i další alba, Nízké Tatry, Vysoké Tatry, hrady, zámky -  to je pohlednic! - připomínek našich spanilých výprav)



















...jestli to takhle půjde dál, budu mít doma určitý druh uklízení zakázaný!