úterý 8. března 2022

Trochu nádhery

 Svídnice - zdejší dřevěný kostel jsme při zájezdu do Polska navštívili jako první, zatím co ten podobný v Jaworu jsem neměla zatím příležitost vidět a ráda bych to někdy v budoucnu napravila.

Milé KOČKY,

nezapírám, že jsem na tuto stavbu byla hodně zvědavá a rozhodně mě nezklamala. Nakonec, kdo jezdívá do Wroclavi autem, může se ve Svídnici nebo v Jaworu zastavit a zdejší nádheru si prohlédnout. Mám dojem, že Anna Svídnická je známá postava našich dějin, ale, kdybyste zatoužily po info: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anna_Sv%C3%ADdnick%C3%A1 

Fotky z kostela jsou nic moc, ale já fotím bez blesku, tak se ničemu, prosím, nedivte. Navíc tam probíhalo něco jako křest? - tak jsem se mírnila, abych se nikoho přílišným snažením nedotkla.














opsáno:

Svídnický Kostel míru je jeden ze tří kostelů míru (vedle staveb v Hlohově a v Jaworu), jejichž výstavbu ve slezských zemích Habsburků povolil pod tlakem protestantského Švédska katolický císař Ferdinand III. Všechny kostely v těchto zemích postavené katolíky a převzaté protestanty byly odevzdané katolické církvi. Po vypuknutí války protestanti přišli o právo vyznávaní víry a o právo vlastnění kostelů. Zatímco na území knížectví slezských Piastovců – většinou evangelíků – všechny kostely zůstaly evangelické.

Základní kámen kostela v Svídnici byl položen 23. srpna 1656. Autorem návrhu byl vratislavský mistr Albrecht von Saebisch. Kostel stavěl svídnický truhlář Andreas Kaemper. Peníze na výstavbu kostela pocházely od slezských protestantů: rolníků, měšťanstva a šlechty.