úterý 7. února 2023

Z jiného soudku

 Mé milé KOČKY, 

srdečně vás zdravím a přeji krásné dny i když počasí ne vždy přeje našim plánům nebo povinnostem.Ale máme únor a kdy jindy by měla být zima a nevlídno? Letošní zima mne tedy nenadchla ( zatím ). Na termín v únoru mě objednali do Motola a jako by viry ( nebo co je to za mrňavé škodiče ) tušily, že se tam bojím, skočily na mne a mám kašel, rýmu, tudíž se Motol odkládá na jindy.Radost z toho nemám, i když jednu výhodu to má, můžu nyní ležet ve své posteli. Sešívaná budu později.

Abychom si to tady zpestřili, napadlo mě, že sem dám pár míst, docela častých v Čechách, nepříliš navštěvovaných. Měla jsem to potěšení navštívit mnoho Křížových cest a Kalvárií a mnohé ,, na mne ještě čekají,,.Některé jsou skromné a jiné výstavné a pár jich je opravdu ohromujích. Mám dojem, že i pěšinka nahoru k Bezdězu mívala okolo kapličky křížové cesty.

Dojem na mne udělala třeba ta na Cvilíně. Ptáte se, kde to je? Nad Krnovem a je jedna z těch opravdu zajímavých. Dovezla mě sem kamarádka Dáška z Kravař u Opavy, když jsem u ní byla naposledy na návštěvě: 

Takže tady začneme:

















ráda se sem, na blog, vrátím a zase nějakou tu křížovou cestu vám tu ukáži:

Jako holka jsem vídala tzv. Boží tělo a jako nekřtěná i nepoučená jsem na to hleděla nechápavě, holčičky v dlouhých šatech, s košíčky plnými lístků růží a pivoněk,, - pak schody ke kapličce v Benešově n.Pl. zazdili a zaplotili a bylo po božím těle. Jo, padesátá léta...proto asi nyní už roky taková místa ráda navštěvuji.

Všem Veronikám přeji k dnešnímu svátku hodně štěstí a pevné zdraví!