středa 11. září 2024

Postupim

Přišel den, kdy jsme se vydali směrem k domovu, ale v plánu bylo ještě podívat se do několika míst města Postupimi, což mnozí vědí, že je město Postdam/sousedka Berlína. Ráda bych vám zde obsáhle vyprávěla o tom, jak jsou snahy o spojení obou měst a jak Postupim o to nestojí, protože Berlín je údajně zadlužený a pod., ale kdo má o takové info zájem, najde toho spoustu. 

Postupim je město hlavní pro spolkovou zemi Braniborsko,  Berlín je městskou spolkovou zemí sám o sobě, stejně jako Hamburk a Brémy. Spojení mezi městy je dobré MHD.

V Postupimi je množství zajímavých a turisticky atraktivních míst:

My jsme jako první z nich navštívili Cecilienhof: půvabný zámeček s anglickým nádechem u jezera. Nyní slouží jako muzeum. ( do Postupimi jsem už dlouho chtěla )

Důležítým se pro město stal rok 1945, kdy se zde konala Postupimská konference. Sešli se zde J.Stalin ( nechal přivézt z Moskvy velký kulatý stůl, který zde ukazují dosud ), H.Truman a W. Churchill. Mimo jiné se dohodli na vysídlení Němců z několika zemí! A o změnách na území Polska, tedy vlastně přestěhování Polska o kus na západ. Po rozdělení Německa byla Postupim přiřazena k později vzniklé Německé demokratické republice (tedy k východní části) a až do roku 1990, kdy bylo Německo znovu sjednoceno, zde býval hraniční přechod do Západního Berlína. 

Nechme historie, milé KOČKY, to lze dohledat na internetu a pojďme na mé fotky:

















pro dnešek to stačilo, zítra popojedeme o kousek dál v Postupimi a projdeme se jiným parkem.