neděle 27. března 2022

Změna je život

 


Ještě, že jsem flexibilní, milé KOČKY. To není neslušné slovo, ale hodí se občas vyplnit obsah tohoto výrazu.

Byly jsme s kamarádkami domluvené, že uděláme v sobotu výlet a počasí nám nahrávalo. Jenže, Marcelka byla odvolána natírat radiátory do nového domečku k dceři a tak jsme s Janou osiřely a že pojedeme jen my dvě. Vymyslela jsem původně výlet na celý den, později na přání jsem to zkrátila jen na odpoledne. Nakonec jsem našla ve Staré Boleslavi v kostele koncert a že tedy zajedeme tam a původní plán necháme na jindy. V půl druhé jsme se sešly na zastávce a čekáme, až přijede lokálka, a ? - vlak stále nejel! Asi po půl hodině se ukázalo, že místo vlaku jezdí náhradní autobusová doprava a cedule je zastrčená za rohem. Co teď? Nejsme lekavé, šly jsme tedy na jiný bus a davaj do Prahy na Ládví. Metrem na Střížkov a prokličkovaly jsme sídlištěm, abychom se mohly podívat na prosecký kostel sv. Václava, kde už jsem kdysi byla a měly jsme štěstí, pěkně pod paprsky jarního sluníčka se tam vyhříval jako kočka na parapetu.. Bohužel, nebyl otevřený, to musíme někdy vychytat a podívat se i dovnitř.

píše se o něm: Kostel sv. Václava na Proseku je trojlodní románská bazilika, podle pověsti založena Boleslavem I. v roce 970. Objekt pravděpodobně pochazí z 2. poloviny 11. století. Přestavěn byl kolem roku 1200, další gotická úprava proběhla po roce 1470, konečné úpravy byly provedeny během 18. a 19. století. Románská bazilika spolu se zvonicí a hřbitovem tvoří hodnotný soubor architektonických a umělecko historických kvalit.

Přidaly jsme do kroku, namířily jsme to do metra, dojely do Letňan a odtud busem do Jenštejna, který jsem měla v plánu už dlouho. A tady jsme si užily jak hradu, tak sluníčka. 

píše se o něm: Gotický vodní hrad vznikl ve 30. letech 14. století za Jence z Janovic. Koncem 14. století prošel rozsáhlou přestavbou, jejíž součástí byl vznik gotické kaple s křížovou klenbou. Po konfiskaci hradu v roce 1390 se majitelé často střídali a počátkem 17. století je označován jako pustý. Počátkem 70. let 20. století byl hrad celkově zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti. Nejvýraznější a nejlépe dochovanou hradní částí je mohutná okrouhlá 22 metrů vysoká věž. Uvnitř se nachází dochovaná kaple s kruhovou lodí a presbytářem. Během prohlídky nahlédnete do hladomorny, kaple a spatříte expozici o historii hradu. Z vrcholu věže se vám pak naskytne daleký výhled na krajinu středního Polabí.




















(Z Prahy do Staré Boleslavi jsou k vidění výklenkové kaple , ale bohužel jsme je zatím nefotily a jen obdivovaly z busu, jako už tolikrát jindy z auta.)

Později jsme se stejnou cestou vrátily a ve čtvrt na sedm už za pomalého stmívání jsme byly doma. Parádní odpoledne í výletík, poklábosily jsme, duševní hygiena proběhla, můžeme jít směle do dalšího týdne.

Mám tu i pár snímků posbíraných cestou, něco u nás před domem, pak zeleň u zastávky ( kvetly tam už i fialky! ) a tak různě, vrhala jsem se na ty posly jara jako hladový pes na kost.












S touto skromnou magnolií se s vámi pro dnešek loučím a přeji všem hezké jaro. Jiřina z N.