čtvrtek 23. července 2020

Prázdninové cesty

Vždycky, když se odněkud vrátím a ukážu manželovi fotky, chce taky brzy někam jet!
Tak i v úterý, jen viděl obrázky z Lysé, už se ptal, kam budu chtít odvézt - co nejdříve.
Tak jsem mu řekla, že pokud nebude pršet, mohli bychom ve čt jet na nějaký už mnou připravený a vymyšlený výlet, ať si vybere.
---
tudíž dnes vstávání po šesté a snídaně opravdu ráno, vyjeli jsme kolem sedmé a to na východ, museli jsme koukat nějakou dobu do sluníčka.
Brandýs - Kostelec nad Černými Lesy - a hupky dupky do Uhlířských Janovic.
V tomto městečku jsem měla v plánu navštívit Muzeum hraček a kočárků, o kterém jsem se dozvěděla od Růženky z Jihlavy, jenže měli otevřeno až od deseti hodin a to můj šofér nehodlal tak dlouho čekat!, takže jsem obešla nějaké památky, nafotila kostelíky a jelo se do Kácova.
Manžel pochází od Sázavy a je tudíž přirozené, že se k této řece rád vrací.
Už jsme tu byli vícekrát, tentokrát jsme uvítali, že zámek se krásně opravuje a bude jednou moc hezký, jako šlehačkový dort. Nyní není přístupný.
Pak jsme namířili do Vlašimi, kde jsem se vrhla k zámku a později do zámeckého parku. Šla jsem se podívat znova na Čínský pavilon, cestou jsem se koupala ve vůni tady kvetoucích obrovských lip, obalených včelami. Původně jsem chtěla jít i k mostkům, ale vrátila jsem se do města.
Potom jsem obešla a nafotila několik dalších zdejších pamětihodností, našla manžela a jelo se k hlavnímu cíli cesty: k zámku Jemniště.
Musím poctivě přiznat, že tady jsem poněkud narazila, neb v tomto úseku byly objížďky po celkem hrozných silničkách a moc jsem nápadem manžela nenadchla. Jeho láska k autu byla větší, než moje zvědavost po tomto šlechtickém sídlu. Vrčel, ale nakonec jsme tam dojeli,
ale cena za rajskou polévku ve výši 90,- Kč ho tak namíchla, že chtěl brzy pryč.
Prostě hladový chlap!
Nicméně jsme cestu zpátky zvládli v pohodě přes Ondřejov a doma jsme měli od včerejška navařeno:
( kachna, bramborový knedlík a červené zelí - kachnu dostal dodatečně k narozeninám)
nyní už je pohodička, fotky si prohlédnu spolu s vámi,
milé KOČKY.
Takže se nepovedly jen dvě plánované prohlídky: Muzeum hraček a Domašínská brána, ale klidně se bez nich dočasně obejdu.

Uhlířské Janovice:













Kácov:














Vlašim:









Čínský pavilon v zámeckém parku:













zámek Jemniště:








vaše Jiřina z N.: