sobota 30. března 2024

Velký Pátek

 Na pátek 29.3.24 byla předpověď docela slušného počasí a tak jsme se rozhodli, že si uděláme výlet. přizvali jsme Janu a vyrazili směr sever kolem půl osmé ráno. Až na dvě špatně označená místa, kdy jsme si museli trochu hledat směr, jsme se dopravili na první zastavení docela dobře, a tím byl hlavní Pomník neboli památník v obci Chlumec na Teplicku. Na místo velké bitvy vojsk rakouských, pruských, ruských a francouzských - kde padlo a podle mne zase úplně zbytečně odhadem asi 20 - 30 tisíc mužů. Je tu také v okolí na místech jednotlivých bitev mnoho menších pomníků a největší hromadný hrob o počtu asi 10 tisíc vojáků.







Milé KOČKY!

Od pomníku, momentálně obehnaném plotem - jsme s Janou vystoupaly ke kapli na vrcholku kopce, porostlého lesem a v současné době plném dýmnivek, kde můžete potkat slepé kapličky - tedy bez obrázků jednotlivých zastavení křížové cesty ( kde skončily se asi neví ) - každopádně trojboká kaple se nám i přes zavření líbila a rády jsme se tam podívaly.









Kaple Nejsvětější Trojice - Barokní kapli nechal v letech 1690 - 1691 postavit František Krakovský z Kolovrat jako poděkování za to, že jeho rodinu ušetřila morová epidemie. Jejím autorem byl Jean Baptist Mathey. Jedná se o trojbokou stavbu, ve které najdete nástěnné fresky ilustrující Te Deum. Fresky pocházejí z roku 1691.

Podél cesty vedoucí ke kapli byly nainstalovány zastavení křížové cesty s keramickými reliéfy. Dnes zde najdete jen prázdné kamenné výklenky.


na Wikipedii můžete vidět i snímek - pohled shora na střechu kaple.







Hrozivé povídání o bitvě z r.1813 se můžete dočíst na Wikipedii - ovšem jde o bitvu u Chlumce na Teplicku, nikoli Chlumec nad Cidlinou, tam se bouřili sedláci jindy.

Odtud jsme se přesunuli do dalšího městečka a to do Krupky/ Bohosudova a posléze do Teplic do botanické zahrady, kde jsme si dopřáli jak procházku venku, tak skleníky. O tom ale zase zítra, pozítří a tak...popravdě jsem měla v plánu ještě další místa na poznávání, ale nakonec jsem si řekla, že to stačilo a raději jsme si udělali zastavení v restauraci v Nučicích u Litoměřic.