pondělí 5. července 2021

Na výpravě

 Dobrý, pozdní večer, mé milé KOČKY, předpokládám, že některé sem zavítáte až zítra, nebo někdy, dnes už tady jeden příspěvek je a kdo by čekal, že se vybičuji k dalšímu?

Jenže, to máte tak: už mám předpřipravené na další mnohé dny nějaké cestovatelské článečky s fotografiemi a tak sem tu novinku šoupnu rovnou, co říkáte?

Plánovala jsem si několik návštěv měst v různých koutech republiky, vlastně jsou to po letech další výlety do už kdysi navštívených měst:  a na seznámku byla také Olomouc. Po Plzni a Českých Budějovicích přišlo na řadu toto půvabné město. Nedávno mi Marcelka řekla, že se mnou nepojede, neb tam byla na setkání spolužáků,  Jana naopak chtěla jet, jenže, ne v těch vedrech, co panovala nedávno. Nakonec jsme se domluvily na dnešek a zítřek, že tam i jednu noc přespíme. Ovšem, s tím spaním to nevyšlo, jely jsme tudíž dnes ráno z N. autem do Prahy, manžel Jany nás tam odvezl, sedly jsme do rychlíku a po desáté jsme hrdě vystoupily v bývalé moravské metropoli. Třída nebo ulice, kudy jsme se ubíraly, byla v hrozném stavu, stručně řečeno staveniště, včetně mostu přes řeku. Ale, jinak paráda, prošly jsme park pod Dómem, kde byl úžasný záhon tří barev lilií, pak jsme prošly Dóm neboli katedrálu, užily jsme si některé ulice s jejich domy a náměstí s radnicí, okukovaly jsme mlsně cukrárny, naběhaly jsme toho spoustu, líbil se nám nejen kostel sv.Michala, ( kostelů a kaplí jsme viděly a nafotily hodně ), také jsme prošly Botanickou zahradu a Rozárium. Ale chyba lávky, ač jsem měla sebou troje baterky, po čase mě při mém cvakání zlobil foťák a některé snímky mám na vyhození, jsou rozplizlé, já kůň jsem si to nezkontrolovala předem. Kolem půl šesté večer jsme sedly do rychlíku od Žiliny a vrátily jsme se domů. Bolí nás nohy a jsme nadšené, že se nám povedl pěkný výlet, ovšem pozor! jeden zádrhel to ještě mělo - právě, když jsme fotily náměstí, Mariánský sloup a orloj, přišel kdo? déšť!!! tak mám fotky tmavé, od podmračené oblohy. Sice netrval dlouho, ale nás čas tam byl vyměřený a musely jsme se přizpůsobil našemu rozvrhu.Tak nebyl prostor na vyčkávání. Zato, když jsme jely domů, svítilo krásně sluníčko od Olomouce až do Prahy!

Jdeme se podívat na pár fotek z dnešní cesty?






































































Růže byly voňavé, barevné, překrásné, některé z velké části odkvetlé. Fotek jsem z města a z Rozária dovezla velké množství a vzpomínek bude ještě víc. Chvílemi jsem si tam připadala jako někde v Itálii. Byl to, lidičky, dobrý nápad, uskutečnit výlet do Olomouce!

A ještě dodám: určitě se tam po čase znova ráda podívám!